Wijkdebat: Hoe gezond is Oost?

Zondag 24 januari organiseerde de wijkcoöperatie Oost Voor Elkaar een wijkdebat met als thema: hoe gezond is Oost? Volgens de gemeentelijke statistieken zijn we fit en relaxed. Een klein smetje: we drinken teveel alcohol (en dat komt niet alleen door onze studerende buurtgenoten). Maar statistieken bedriegen. Huisartsen melden dat ze in hun spreekkamers toenemende stress en gezondheidsproblemen zien, zeker in deze coronatijd. Bij jongeren, gezinnen én ouderen. Nog los van kwetsbare buurtgenoten die de weg naar arts en instanties niet makkelijk weten te vinden.

Gezonde uitdaging
Onder leiding van gespreksleider Jord Neuteboom bespraken in Podium Oost bewoners, ambtenaren, buurtteam, huisarts en raadsleden van GroenLinks, D’66, Student&Starter en CDA welke ‘gezonde’ uitdaging onze wijk heeft. Hoe blijven ouderen in beweging? Hoe blijven studenten gemotiveerd in deze (oersaaie) coronatijd? Hoe geven we hulp aan kwetsbare buurtgenoten? En hoe kunnen we stress bij jonge gezinnen wegnemen, zeker nu scholen en bedrijven gesloten zijn?

Straatinterviews
Ter voorbereiding was de filmploeg van Podium Oost TV op 13 en 14 januari de straat opgegaan om bewoners te interviewen over dit thema. Deze beelden werden tijdens het debat uitgezonden en waren voer voor de discussie, evenals de vragen die via de chat binnenkwamen.
Bekijk hier het hele wijkdebat terug.

Meer info over de serie wijkdebatten: info@platform-oost.nl

Foto: familie Brandsema in gesprek met Podium Oost TV – Arnoud Wolff