Koningsdag in Oost

Het aftellen naar Koningsdag is begonnen, zaterdag 27 april kleurt Oost oranje! Ook dit jaar zal de grote binnenplaats van de oude Kromhout Kazerne omgetoverd worden tot feestterrein met speeltoestellen, foodtrucks, vrijmarkt en podium. Met deze editie een primeur: Koningsnacht Oost in oranjesfeer op de vrijdag vóór Koningsdag, om alvast in de stemming te komen.

Meer kleedjes, groter terras
Rolf van den Engel van het Oranjecomité Oost is druk bezig met de organisatie. “Koningsdag vergt veel geregel en vooral veel overleg met gemeente, brandweer, gastheer University College, leveranciers, sponsoren etc. Maar we gaan er een mooi feest van maken, voor héél Oost. De overstap naar deze historische binnenplaats is goed bevallen, dus top dat we hier weer terecht kunnen. Het draaiboek is verfijnd en het terrein gaan we nóg slimmer indelen. Zo is het aantal plekken op de vrijmarkt gegroeid van 220 naar 300, dus meer kinderen kunnen hun handelsgeest en oranje-creativiteit kwijt. Op het grind leggen we een groter vlonderterras, dat komt de toegankelijkheid ten goede, ook voor rolstoelen en kinderwagens. En er is ruimte voor acht kramen voor goede doelen en maatschappelijke (buurt)organisaties, zij kunnen zich aanmelden via onze website.”

Koningsnacht Oost
Nieuw dit jaar is de Koningsnacht Oost op de vrijdag voorafgaand aan Koningsdag. Van 18:00 tot 23:00 uur kan de buurt al in de feesttent terecht voor een gezellige borrel met dj. “De tent staat er al, waarom die niet beter benutten? Wie Koningsnacht in de binnenstad te druk vindt kan hier met buurtgenoten alvast in oranjesfeer komen. De bar en de friteskraam zijn open, en de dj die zaterdag gaat draaien is er ook. Dus wie weet, gaan de voetjes vrijdag al van de vloer. Toegang is gratis.”

Help een handje mee
Een Oranjefeest op zo’n groot terrein vergt veel inzet van vrijwilligers. De werving is gestart. “Naast alle professionele beveiligers hebben we in totaal 100 vrijwilligers uit de buurt nodig om alles veilig en gezellig te houden. Denk aan opbouwen en aankleden van het feestterrein, het begeleiden van de kinderoptocht en alle speelattracties, de ontvangst bij de poort en het tappen in een van de horecapunten. Een dienst duurt hooguit twee uur, zo kun je de rest van de dag lekker genieten. Aanmelden graag via vrijwilligers@koningsdagutrechtoost.nl Hopelijk mogen we veel buurtgenoten op die vrijdag en zaterdag begroeten!”

Programma Koningsdag Oost 2024
Vrij 26 april: Koningsnacht Oost 18:00 – 23:00 uur
Zat 27 april: vrijmarkt / optredens 10:00-18:00 uur
Activiteiten zie: www.koningsdagutrechtoost.nl
Locatie: Prins Hendriklaan (Campusplein 1)
Bezorging van de oranjeglossy De Alex start op 13 april.
Aanmelding vrijmarkt is al geopend.

👑 Foto’s ‘Koningsdag 2023’ door Beyondlight.
📸 Meer foto’s vind je hier.
🎬 Bekijk ook de aftermovie 2023.

Vrijmarkt 2023