Niet weggooien, maar repareren!

Kapotte koffiemachines, stofzuigers, lampen, speelgoed, gereedschappen … Thijs Notenboom repareert ze met liefde. De oud-docent wiskunde is aangesloten bij Repair Café, een stichting die kapotte spullen liever maakt dan weggooit. Sinds 2011 organiseert zij maandelijkse bijeenkomsten in De Wilg aan de Mecklenburglaan waar je defecte apparaten kunnen brengen. De vrijwilligers van Repair Cafe proberen die dan ter plekke te maken, wat in 75% van de gevallen lukt.

Waar zit de klik?
Thijs: “Mensen gooien apparaten te snel weg. Vaak is een los draadje, versleten rubbertje of viezigheid het probleem. De vaardigheid zit in het openmaken, zeker nu steeds meer apparaten niet met schroefjes maar met een plastic kliksysteem dicht gemaakt worden. Dan moet je weten waar je moet duwen of drukken. Gelukkig hoeven we niet zelf alles uit te vinden, want er zijn wereldwijd websites en groepen van reparateurs die kennis en gebruiksaanwijzingen delen. En we hebben het juiste gereedschap en reserveonderdelen. Daardoor kunnen we veel problemen fiksen.”

Aan de keukentafel
Vanwege de corona-maatregelen kunnen de Repair Café bijeenkomsten in bezoekerscentrum De Wilg voorlopig geen doorgang vinden. Toch kun je spullen laten repareren, omdat een aantal vrijwilligers thuis werkt: “Ik mis het rumoer van een volle gymzaal vol reparateurs en bewoners. Toch blijf ik repareren, maar dan hier aan de keukentafel. Want weggooien is zo’n armoe. Juist de magie dat iets het weer doet na een beetje puzzelen en knutselen, dat is rijkdom. Tijdens een Repair Café bijeenkomst luiden we dan een klok, zodat iedereen weet: weer iets gered van de vuilverbranding. Helemaal dankbaar is het herstellen van dierbare spullen, zoals erfstukken, oude klokken en lampen. En speelgoed van kinderen. De reacties die je dan krijgt zijn hartverwarmend. Voor mij is dit sociale aspect van Repair Café heel belangrijk. Hopelijk kunnen we snel weer aan de slag in de De Wilg!”

Wil je tijdens de lockdown iets ter reparatie aanbieden? Stuur dan een mail liefst met foto’s van het defect, dan kijkt Repair Café of een vrijwilliger beschikbaar is.
Meer info: https://rcu001.repaircafe-utrecht.nl/

Foto: Thijs Notenboom, reparateur bij Repair Café Oost – Arnoud Wolff