Oost

Utrecht-Oost is een van de tien wijken van de stad Utrecht (335.000 inwoners). Door de ligging tussen het universiteitsterrein (De Uithof) en de binnenstad wonen in Oost 9.000 studenten, ruim een kwart van de 33.000 bewoners. Dagelijks fietsen 17.000 studenten van Centraal Station dwars door de wijk naar de universiteit. Vanaf 2019 gaat de Uithoflijn (sneltram) een deel van deze verkeersstroom overnemen. Oost wordt begrensd door de Uithof, Biltstraat, Maliesingel en vanaf station Vaartsche Rijn tot aan landgoed Amelisweerd door de spoorlijn richting Arnhem.

Buurten
De wijk bestaat uit 13 buurten met elk een eigen identiteit en historie: Buiten-Wittevrouwen (maliebaan, hofjes), Abstede (voormalig hoveniersgebied), Sterrenwijk (volkswijk), Oudwijk (arbeiderswijk), Rijnsweerd, Wilhelminapark (stadpark), Watervogelenbuurt (met o.a de begraafplaatsen Kovelswade en Soesterberg), Schildersbuurt (bekend van het Rietveldhuis), Rubenslaan (IBB studentencomplex), Lodewijk Napoleonplantsoen (Krommerijnpark), Maarschalkerweerd (sportvelden van o.a. Kampong), Galgenwaard (FC Utrecht) en de Uithof (Universiteit Utrecht en UMC).

Blikvangers
Oost is (inter)nationaal bekend van het Rietveld-Schröderhuis (UNESCO monument), FC Utrecht stadion Galgenwaard, Spoorwegmuseum, Provinciehuis, University College campus, Kromhoutkazerne en Utrecht Science Park (De Uithof).

Sporten in Oost
De wijk biedt een ruim sportaanbod met o.a. omnivereniging SV Kampong (hockey, voetbal, tennis, cricket, jeudeboules en squash), watersportvereniging UZSC (in zwembad Krommerijn), atletiekverenigingen Phoenix, Hellas en U-Track (op de atletiekbaan Nieuw Maarschalkerweerd), Sportcentrum Olympos (studentensport) en golfbaan Amelisweerd. Je kunt ook lekker bewegen tijdens de grote jaarlijkse sportevenementen zoals de Utrechtmarathon, Maliebaanloop, Singelswim en Wielerronde van de Maliebaan.

Gezondheidscentra
Diakonessenhuis, Utrecht Medisch Centrum, Hoogstraat Revalidatie en WKZ.

Winkelen in Oost
De wijk kent drie grote winkelgebieden: PUUR OOST (Scorelstraat/Ostadelaan), IBB Hof (Ina Boudier-Bakkerlaan) en Maliekwartier (Burgermeester Reigerstraat en Nachtegaalstraat).

Groen in Oost
Oost is een groene wijk met mooie stadsparken en natuurgebieden zoals Bloeyendael, Maliebaan, Oosterspoorbaan, Wilhelminapark, Oorsprongpark, Rosarium, Krommerijnpark, Minstroom, Zilveren Schaats, Dierweide Abstede, landgoed Amelisweerd en de Botanische Tuinen op de Uithof. Ook de drie dodenakkers St Barbara, Kovelswade en Soestbergen zijn prachtige, rustieke wandelplaatsen.

Tuinieren in Oost
Vroeger was Oost het hoveniersgebied van de stad. De tuinderstraditie leeft nog voort in de vele tuindersverenigingen en moestuinen zoals TV Abstede, ATV Stadion, De Moestuin, De Veldkeuken, Koningshof en Amelis’Hof.

Cultuur in Oost
Het culturele leven in de wijk speelt zich af in de buurthuizen en (open) podia Parnassos (studenten), Podium Oost, De Wilg, Sterrenzicht, Cultuur in Oost en kerken zoals de Wilhelminakerk en de Singelkerk.

Maatschappelijk Oost
Voor meer informatie en vragen over de wijk kun je o.a. terecht bij het Wijkinformatiepunt, de Wijkraad of het gemeentelijk wijkbureau.