Van Oost naar Oost

Maarten Jan Sluimers wilde op een oude Honda motor van Oost naar Oost rijden, meer precies, van Oudwijk naar Ulanbaatar, de hoofdstad van Mongolië. Meer dan 20.000 km in drie maanden tijd, zonder telefoon en routeplanner. Wat een avontuur! Hij wil z’n belevenissen graag delen en schreef een serie: Boris en Ik. Afgelopen zondag verscheen zijn eerste korte verhaal met de titel ‘Zonder zuurstof in Tadzjikistan’. De komende weken volgen nog negen reisverhalen.

Mijn motor heet Boris
Voor zijn huis staat een oude Honda motor, maar een ander model. “Voor mijn reis naar Mongolië kocht ik voor €600 op marktplaats een oude Honda Transalp uit 1995. Gehavend, mos op het stuur, maar wat een karakter! Ik noemde hem liefkozend Boris, toepasselijk gegeven dat ik veel voormalige Sovjetstaten zou bezoeken. Op het eindpunt van de reis heb ik ‘m verkocht om terug te kunnen vliegen. Maar hij bleek de hele reis een trouwe, onverwoestbare kameraad.”

Zonder telefoon op avontuur
“Ik heb bewust geen telefoon meegenomen, eenmaal op reis wil ik niet gestoord worden. En met wat landkaarten en namen van steden en gebieden die ik wilde aandoen, heb ik mijn weg gevonden. Niet de kortste of de snelste route, wel de mooiste, en zeker de ruigste. Gevaren zijn er, maar 99,9% van de mensen onderweg zijn aardig en bereid te helpen. Bij grensposten is het opletten. Met een paar woorden Russisch (‘Ik heet Maarten Jan, mijn motor heet Boris en ik heb trek in een biertje’) en een grote glimlach kom je ook daar een eind.”

Verhalen delen
“Eenmaal mijn doel bereikt verlangde ik wel om weer naar huis te gaan, naar mijn stadsie. Ik miste de Dom en m’n buurtje Oudwijk. Onderweg had ik een dik dagboek bijgehouden, maar pas nu voel ik de behoefte om alles wat ik heb meegemaakt in al die vreemde Centraal-Aziatische landen als Kazachstan, Oezbekistan, Turkmenistan en natuurlijk Mongolië ook met de buitenwereld te delen. Ik ben stiekem ook wel benieuwd hoe vrienden, buurtgenoten en reislustigen erop reageren. Neem dus vooral contact op als je meer wil weten. Elke zondagochtend zet ik een nieuw verhaal op mijn website.”

Website van Maarten Jan: www.borisenik.com

Foto’s: Maarten Jan Sluimers en de opvolger van Boris, de motor waarmee hij naar Mongolië reed. Daaronder foto’s van het avontuur zelf.