Bieb van de Boze Heks

De meest betoverende minibieb in Oost hangt in de Msgr van de Weteringstraat. Hier is de Boze Heks de baas, oeioeioei! Het kastje staat vol kinderboeken, waaronder de magische heksenboeken van schrijfster Hanna Kraan (1946-2011). Zij schreef over een altijd mopperende heks die vervolgens met haar toverspreuken de boel in het bos in de war schopt. Tot wanhoop van de bosbewoners als de haas, de merel, de eigenwijze egel en de uil die zo mooi kan dichten.

Ode aan tante Hanna
Bewoner Jens Kraan beheert de minibieb. Het is een ode aan zijn beroemde tante. “Zij woonde in haar studententijd op de Willem Barentzstraat, hier niet zo ver vandaan. Ik ontferm me als hobby over de literaire nalatenschap van de Boze Heks. Elke week leg ik een aantal (gratis) heksenboeken in het kastje. Zo hoop ik dat kinderen lekker gaan lezen. Om de verhalen van de heks en de bosbewoners te laten voortleven, ligt sinds deze week ook een verzamelbundel De Grote Boze Heks bij de boekhandels. Daarin staan alle heksenverhalen die mijn tante ooit geschreven heeft, bij elkaar zo’n 80.”

Zwerfboeken
“Deze minibieb is aangesloten bij de stichting Kinderzwerfboek die kinderboeken wil laten reizen. Hoe dat werkt? Je vraagt via hun website een ‘Neem me mee’ sticker aan en plakt deze op de kaft van een uitgelezen boek. Dat leg je vervolgens in een aangesloten minibieb, ook wel station genoemd, en jouw boek begint aan een avontuurlijke reis door het hele land. Met een speciale zwerfcode kan je het oude boek volgen. Een mooi initiatief om nog meer kinderen aan het lezen te krijgen!”

Jens Kraan presenteert de nieuwe bundel ‘De grote boze heks’ – foto: Arnoud Wolff