EXbunker

Verscholen in het groen aan de rand van het Wilhelminapark staat een oude Duitse oorlogsbunker uit 1943. Dit monumentale stuk beton kreeg een nieuwe bestemming als expositieruimte, bekend als ‘EXbunker’. In de afgelopen tien jaar hebben meer dan 100 opkomende kunstenaars hier een eerste expositie kunnen houden.

Kunstenaar is ook suppoost
Daan Bramer, voorzitter van de stichting die EXbunker beheert, legt uit: “Ons concept is al tien jaar onveranderd simpel: elke maand krijgt een opkomende kunstenaar de kans om een expositie in te richten. De bunker, met zijn dikke muren en beperkte ruimte, is geen standaard galerie. Het is een benauwde plek zonder daglicht, waar kunstenaars creatief op moeten inspelen. Bovendien is de kunstenaar ook de suppoost, wat zorgt voor directe interactie met (park)bezoekers. Deze onbevangen gesprekken tussen kunstenaars, jongeren en voorbijgangers zijn erg inspirerend en maken exbunker uniek.”

Tussenstation
De Hogeschool voor de Kunsten (HKU) staat hoog aangeschreven, maar de stap van school naar museum is groot. Veel kunstenaars missen een tussenstation. “EXbunker probeert dat gat te vullen,” vertelt Bramer. “Onze selectiecommissie biedt de grootste talenten een vaak eerste podium buiten school en begeleidt hen. Dikwijls leidt een expositie bij ons tot een vervolg ergens anders, soms zelfs in San Francisco. Daar zijn we trots op.”

Met kunst de wijken in
EXbunker trekt jaarlijks zo’n 6.000 bezoekers. De toegang is gratis, wat betekent dat er geen inkomsten uit kaartverkoop komen. Toch blijft de stichting financieel gezond en kan het zelfs de kunstenaars een toelage geven. “We krijgen subsidie vanuit de cultuurnota en houden tegelijkertijd de kosten laag doordat de kunstenaar alles zelf regelt en de expositieruimte een maand lang beheert. Dit concept werkt goed. In 2018 hebben we een oude zandpad prostitutieboot (EXboot) aan de Nijverheidskade omgebouwd tot museum annex expositieruimte. En ons nieuwe plan is om een oude SRV-wagen om te bouwen tot rijdende expositieruimte, EXwagen. Hiermee willen we met kunstenaars de wijken in. Allemaal inspirerende initiatieven die voortkomen uit die verwilderde massa beton in het park.”

EXbunker is open op zaterdag en zondag tussen 13:00 en 18:00 uur en elke 2/3/4de vrijdag van de maand tussen 12:00 en 17:00 uur.
Meer info: https://EXbunker.nl/

Daan Bramer bij exbunker in 2017 – foto: Michael Kars