Gekapte iep krijgt tweede leven

Henk Tennekes uit de Gerard Doustraat maakt van gekapte bomen inklapbare zitbankjes die hij verkoopt aan beoefenaars van yoga en meditatie. Van de opbrengst kunnen kansarme kinderen in een Keniaanse leprakolonie naar school.

Leprakolonie in Kenia
Henk werkt al langere tijd samen met stichting Tafelboom die van gekapte Utrechtse bomen prachtige tafels en kasten maakt. “Ik koop het resthout van ze op en maak er in mijn schuur meditatiebankjes van. De opbrengst gaat 100% naar de Stichting Keti Utulie (‘zit en relax’ in het Keniaans) die schoolgeld, uniform, eten en onderdak betaalt voor een aantal kinderen in een leprakolonie nabij het Keniaanse dorp Msambweni. Via mijn dochter die daar als vrijwilliger voor Students For Children werkte, ben ik betrokken geraakt.

Geef kinderen een toekomst
In de leprakolonie wonen mensen, veel kinderen, in grote armoede vanwege het stigma dat lepra nog altijd heeft. De plek heet er in de volksmond Tumbé, in het Keniaans: ‘uitschot’. Hoewel de meeste bewoners geen lepra (meer) hebben, worden ze tóch uitgesloten van werk en scholing. Met de opbrengst van ongeveer 25 meditatiebankjes kan een kind een heel jaar naar school buiten de kolonie, de enige kans op een fatsoenlijke toekomst. Zo krijgen niet alleen gekapte bomen een tweede leven, maar ook kansarme kinderen in Kenia.”

Verkoop
De meditatiebankjes zijn te koop via de website van de stichting Keti Utulie www.keti-utulie.nl en sinds kort via webshop van Bol.com.
Henk maakt voor hetzelfde goede doel ook handgemaakte zitkussens, yogamat-tassen, omslagdoeken, beeldjes en klankschalen. Ook die zijn te koop via de website van Keti Utulie. En uiteraard zijn donaties welkom op de rekening van de stichting, zie de website.

Henk Tennekes maakt meditatiebankjes van gekapte bomen – Foto: Arnoud Wolff