De Rode Beuk in plakjes

Op 11 februari 2020 werd de doodziek bruine beuk (bijnaam: de Rode Beuk) gekapt. De monumentale boom die 177 jaar fier tussen de Emmalaan en het Wilhelminapark stond, was uitgegroeid tot dé boom van Oost. Een jonger exemplaar heeft het gat gevuld en is inmiddels geworteld in de buurt. Maar, waar is de oude beuk gebleven?

Naar de Tafelboom
Wel, die is destijds afgevoerd naar houtbewerker Tafelboom die meubels en gebruiksvoorwerpen maakt van gekapte Utrechtse bomen. De beuk is de afgelopen maanden in 8 cm dikke plakken gezaagd en vorige week te drogen gelegd op het achtererf van restaurant LE:EN op Rotsoord. De planken liggen netjes op volgorde met rechts de onderkant van de stam.

Twee jaar drogen
Volgens Egbert van Tafelboom weegt het hele pakket negen ton en was er een speciaal zaagblad nodig om de beuk te slicen. “Wel tof dat we zo’n gigantisch pakket hout op deze plek kunnen laten drogen, anders zou de beuk ergens op een industrieterrein ver buiten de stad gestald worden. Hij is nog onder ons. Het drogen gaat overigens twee jaar duren, dus fijn dat LE:EN hieraan meewerkt.”

Plannen voor en met de buurt
Wat er daarna met het hout gaat gebeuren is nog ongewis. De gemeente Utrecht en Stichting Wilhelminapark zullen daar tegen die tijd samen met Tafelboom een plan voor maken. Volgens Michiel Angenent van de stichting liggen alle opties open, hoewel onwaarschijnlijk dat het hout een functie in de buitenlucht krijgt: “Als we er bijvoorbeeld bankjes van zouden maken voor in het park, een veel geopperde bestemming, dan rot het hout binnen een paar jaar weg. Dat zou zonde zijn. In de loop van volgend jaar gaan we plannen maken, in samenspraak met de buurt en de stad.”

Afwachten dus, maar we weten in ieder geval dat de Rode Beuk voorlopig op een rustig en droog plekje ligt, niet ver van Oost.

De Rode Beuk in goede tijden