Utrecht Oost

Gezicht op de Abstederdijk – tekening van Jan Apeldoorn uit 1826 – Utrechts Archief

Voormalig hoveniersgebied
Het grootste deel van de wijk is begin 19de eeuw gebouwd toen Utrecht voorbij de stadsbuitengracht ging uitbreiden. Boerderijen en buitenverblijven in de ‘groentetuin’ van de stad maakten plaats voor woningen, nu een mix van arbeidershuisjes, (studenten)flats, statige herenhuizen en villa’s. De hovenierstraditie leeft nog voort in de vele tuindersverenigingen en moestuinen in Oost.

Veel studenten
Utrecht-Oost is een van de tien wijken van de stad Utrecht en telt 33 duizend inwoners. Vanwege de gunstige ligging tussen de universiteit en de binnenstad wonen er 9.000 studenten in Oost, verspreid over IBB, Kwekerij, Uithof, De Sterren en de vele studentenhuizen in de wijk.

Buurten van Oost
De wijk Utrecht-Oost bestaat uit 13 buurten, elk met een eigen karakter: Buiten-Wittevrouwen (maliebaan), Schildersbuurt, Lodewijk Napoleonplantsoen (Krommerijnwijk), Maarschalkerweerd, Rubenslaan (IBB), Abstede, Wilhelminapark eo, Galgenwaard (FC Utrecht), Watervogelenbuurt, Uithof (Universiteit), Sterrenwijk, Oudwijk en Rijnsweerd.

Actuele informatie
De Oostkrant verzamelt rapporten, studies, documenten en presentaties die relevant en lezenswaardig zijn voor de bewoners van Oost.
Aanvullingen kun je sturen naar de redactie.