Oost

Utrecht-Oost is een van de tien wijken van de stad Utrecht en telt 33 duizend inwoners. Een rondje Oost loopt van de Uithof via de Biltstraat, Maliesingel en vanaf Vaartsche Rijn langs de spoorlijn tot aan landgoed Amelisweerd. Een relatief groot gebied. Vanwege de gunstige ligging tussen de universiteit en de binnenstad wonen er 9.000 studenten in Oost, verspreid over IBB, Uithof, De Sterren en de vele studentenhuizen in de wijk.

Voormalig hoveniersgebied
Het grootste deel van de wijk is begin 19de eeuw gebouwd toen de stad voorbij de stadsbuitengracht ging uitbreiden. Boerderijtjes en buitenverblijven in de ‘groentetuin’ van de stad maakten plaats voor woningen, nu een mix van arbeidershuisjes, (studenten)flats, statige herenhuizen en villa’s. De hovenierstraditie leeft nog voort in de vele tuindersverenigingen en moestuinen zoals TV Abstede, ATV Stadion, De Moestuin, De Veldkeuken, Koningshof en Amelis’Hof. Oost is een groene wijk gebleven vol parken en natuurgebiedjes zoals Bloeyendael, Maliebaan, Oosterspoorbaan, Wilhelminapark, Oorsprongpark, Rosarium, Krommerijnpark, Minstroom, Zilveren Schaats, Dierweide Abstede, Amelisweerd en Botanische Tuinen.

Winkelen en ondernemen
Oost biedt veel ruimte voor ondernemers. De winkelgebieden liggen rond de Jan van Scorelstraat (PUUR OOST), de Ina Boudier-Bakkerlaan (IBB Hof), de Burgermeester Reigerstraat en Nachtegaalstraat (Maliekwartier) en de Biltstraat. Verder houden veel zakelijke dienstverleners kantoor aan de Maliebaan (Fluwelen Handvat), het kantorenpark Rijnsweerd en rond de universiteit op de Uithof (Utrecht Science Park).

Linkjes naar de 13 buurten in Oost

Buiten-Wittevrouwen (maliebaan, hofjes)
Schildersbuurt (Amsterdamse School)
Lodewijk Napoleonplantsoen (Krommerijn)
Maarschalkerweerd (SV Kampong)
Rubenslaan (IBB studentencomplex)
Abstede (hovenierswoningen)
Wilhelminapark eo (stadspark)
Galgenwaard (FC Utrecht)
Watervogelenbuurt (Gansstraat)
Uithof (Universiteit).
Sterrenwijk (volkswijk)
Oudwijk (arbeiderswijk)
Rijnsweerd (‘goudkust’)