Krant met Straatnieuws

Ousame Cissé (37) is de vriendelijke verkoper van Straatnieuws op de Nachtegaalstraat. Op zijn vaste standplaats bij de Albert Heijn vertelt hij hoe de Nachtegaalstraat zijn thuis werd.

Bezig blijven
Hij kwam in 2011 vanuit het voor hem onveilige Guinee (West-Afrika) naar ons land en verblijft afwisselend in opvangcentra en bij vrienden. “Ik ben illegaal, dan krijg je geen woning en mag je geen officieel werk doen. In de opvang zag ik jongens de hele dag wiet roken. Dat wilde ik niet. Het is belangrijk om bezig te zijn, anders word je gek. Ik vroeg: hoe komen jullie aan geld? Ze noemden Straatnieuws. Ik meldde me bij het loket en sindsdien ben ik straatverkoper van de krant.”

Koeienpak is cool
“De eerste keer was heel spannend. Al die mensen, sommigen aardig, anderen nors, ik vond het moeilijk. Ik verkocht slechts één krant en wilde stoppen. De dag erna verkocht ik meer, gelukkig. Het was wel koud, midden in de winter. In de opvang werd tweedehands kleding gebracht. Ik zag een koeienpak. Heerlijk warm! Het was ook cool, gaf me kracht. Met het koeienpak aan verkocht ik beter!”

Alleen nog digitaal
Ousmane maakt lange dagen. Hij verkoopt zes dagen in de week, van tien tot tien, hoewel hij de laatste tijd pas rond het middaguur start. “Corona was moeilijk voor de verkoop. En vervolgens stopte Straatnieuws vanwege financiële problemen met de papieren versie. Nu kun je bij mij via een QR-code een digitale versie kopen. Dat vinden mensen soms lastig, ik verkoop daarom minder goed. Maar ik blijf hier graag, het contact met de mensen doet me goed. Ik help ze ook, bijvoorbeeld met het overeind zetten van fietsen of het aangeven van een volle boodschappentas. Kinderen geven me vaak high five of een boks. Daardoor voel ik me thuis in Oost.” 

Over Straatnieuws
Straatnieuws is opgericht in 1994 en was de eerste daklozenkrant van Nederland, vol verhalen over het leven op straat. Toen de oplage in 2020 door een gebrek aan verkopers tot 2.000 daalde, ging de papieren krant ter ziele. De 35 verkopers verkopen nu een digitale versie à € 2,79 waarvan ze € 1,50 mogen houden.