Weggooien? Nee, repareer!

Kapotte koffiemachines, stofzuigers, lampen, speelgoed, gereedschappen … de vrijwilligers van Repair Café gaan er vol overgave mee aan de slag. Sinds 2011 organiseren ze maandelijkse bijeenkomsten in De Wilg aan de Mecklenburglaan waar je defecte apparaten kunt brengen. Ze proberen die dan ter plekke te maken, wat in 75% van de gevallen lukt!

Waar zit de klik?
Roland: “Mensen gooien apparaten te snel weg. Vaak is slechts een los draadje, versleten rubbertje of viezigheid het probleem. De vaardigheid zit in het openmaken, zeker nu steeds meer apparaten niet met schroefjes maar met een plastic kliksysteem dicht gemaakt worden. Dan moet je weten waar je moet duwen of drukken. Gelukkig hoeven we niet zelf alles uit te vinden, want er zijn wereldwijd websites en groepen van reparateurs die kennis en gebruiksaanwijzingen delen. En we hebben het juiste gereedschap en reserveonderdelen. Daardoor kunnen we veel problemen fiksen.”

Erfstukken
“Weggooien is zo’n armoe. Juist de magie dat iets het weer doet na een beetje puzzelen en knutselen, dat is rijkdom. Tijdens een Repair Café bijeenkomst luiden we dan een klok, zodat iedereen weet: wéér iets gered van de vuilverbranding. Helemaal dankbaar is het herstellen van dierbare spullen, zoals erfstukken, oude klokken en lampen. En speelgoed van kinderen. De reacties die je dan krijgt zijn hartverwarmend. Voor mij is dit sociale aspect van Repair Café heel belangrijk.”

Repareren is een puzzel
Roland repareert vooral elektrische apparaten: “Ik vind het een heerlijke afwisseling met mijn dagelijkse werk achter de computer. Repareren is een puzzel die ik wil oplossen.” En dat blijkt in ongeveer driekwart van de gevallen te lukken. Vandaag repareerde hij een fietsendrager, een bloeddrukmeter, een dimmer en een klassieke jaren 60 lamp. Die krijgen weer een nieuw leven.

Lobby richting politiek
Wereldwijd zijn er al meer dan tweeduizend Repair Cafés. De locatie Utrecht-Oost bestaat al sinds 2011. Bestuurslid Saskia Bakker: “We houden secuur bij wat we hebben gerepareerd en ook wat niet lukte. Die informatie gebruiken we om politiek en fabrikanten ervan te overtuigen spullen zó te produceren dat ze te repareren zijn. Helaas gebeurt dat juist steeds minder, bijvoorbeeld door onderdelen van slechte kwaliteit, of omdat apparaten niet te openen zijn. Zo zonde, we willen dat graag verbeteren!”

Repair Café in De Wilg
Elke laatste zaterdag van de maand
Tijde: 13:30-16:00 uur
Locatie: De Wilg, Mecklenburglaan 3-5
Wie reserveert krijgt voorrang!
Meer info op repaircafé-oost

Repair Café in Podium Oost
Elke eerste woensdag van de maand
Open: 14:00 – 16:30 uur
Locatie: Oudwijkerdwarsstraat 148
Info: repaircafepodiumoost@proton.me

Roland Vossen aan het werk – foto: Nelleke Poorthuis