Racende reporter Roeske

De wakkere krant van Nederland stopt na dit jaar met de Utrecht-bijlage. Daarmee komt een einde aan dagelijks twee pagina’s nieuws en verhalen uit onze regio. Voor Eric Roeske een hard gelag, hij nam afgelopen vier jaar ruim 3.000 berichten voor zijn rekening, soms wel 12 op een dag! En dan te bedenken dat hij alle bedrijven en personen in het nieuws persoonlijk en ter plekke bezocht. Mensenwerk. Altijd op de fiets, in weer en wind, waarschijnlijk de fitste en zeker de snelste reporter van de krant. Ook weer niet vreemd, Eric is een gerespecteerd sportman. Zo had hij lange tijd het Nederlands record op de 400 meter atletiek in bezit (PR: 46.99).

Oost vaak in beeld
Opvallend vaak was Oost onderwerp in de regiokrant, net als onze binnenstad. “Dat is niet gek, want zodra ik de deur van mijn woning in de Krommerijnwijk uitstap, sta ik aan. Ik fiets de hele stad door op weg naar de regio. Maar het nieuws ligt op straat, dus ik pik veel lokaal op: de Kohnstammschool van mijn kinderen, de ontwikkeling van de Kwekerij even verderop, de al jaren leegstaande school (wat een schande!), nieuwe winkels, kunst en bouwwerken in de stad … ik volg alle ontwikkelingen op de voet (fiets dus).”

Altijd paraat
“Bedenk ook dat ik geen journalist ben, maar sociaal geograaf – planoloog. Ik heb een scherp oog voor mensen, hun initiatieven en vooral frustraties met grote bedrijven en overheden. Bewoners en ondernemers konden me altijd bellen, en dan sprong ik gelijk op de fiets. Onrecht en uitsluiting kan ik slecht hebben en dat klinkt door in al die duizenden berichten in de krant. Nu ga ik op zoek naar een andere communicatiejob, wellicht blijf ik op afroep beschikbaar voor de krant, bijvoorbeeld voor sport en grote Utrechtse ‘zaken’. En lekker door mijn stadsie fietsen, dat blijft het leukste.”

Eric Roeske voor zijn favoriete lunchplek: Buurten – foto: Arnoud Wolff