Rondleiding

Rondleiding door Oudwijk-Noord
Zondag 11 december |11:00 tot 12:30 uur
Kosten: € 8,- p.p. (U-pas of jonger dan 12 jaar: € 4,-)
Je kunt hier aanmelden (max 30 deelnemers).

Over Oudwijk-Noord
Oudwijk was slechts woeste grond totdat in 1135 burggravin Mechteld er een klooster liet bouwen, Abdij Oudwijk, met eigen boomgaarden, moestuinen, bakhuis en brouwerij. Namen als Kersstraat, Braamstraat en Haagstraat herinneren nog aan dit groene, vruchtbare verleden. Evenals het witte Huize Oudwijck, nu een studentenhuis, maar ooit het chique buitenverblijf van de voorname jurist Hiëronymus van Alphen (1746 – 1803), ook bekend als schrijver van kinderversjes. Zoals zijn beroemde ‘De Pruimeboom: ‘Jantje zag eens pruimen hangen, o! als eijeren zo groot …’ Naar hem is het Van Alphenplein genoemd, het kloppend hart van dit historierijke buurtje.
Meer recent is de herinnering aan de bakkerij Do Schat die in 1923 startte in de Braamstraat. De bakkersketen werd groot met het naar eigen recept gebakken Allinson Volkorenbrood dat verkrijgbaar was via de snelgroeiende supermarkt Albert Heijn. Op het hoogtepunt had Do Schat 20 filialen waarvan drie in Hoog Catharijne.

Samenwerking met ’t Gilde
Sinds 2017 werken we samen met de stadsgidsen van vrijwilligersorganisatie ’t Gilde. Elke editie van de krant organiseren we een rondleiding door een van de buurten in Oost. Een sportieve en gezellige manier om je wijk en buurtgenoten (nog) beter te leren kennen! We kondigen rondleidingen aan in de krant (vier keer per jaar).

Foto: Stadsgids Arthur van Wijk van ’t Gilde geeft uitleg – Arnoud Wolff