Muzikaal Stilleven

In de voortuin van Wilhelminapark nr58 staan twee sjieke bioscoopstoelen uit het oude filmtheater ’t Hoogt op een klein podium met een intiem dakje. Er klinkt zacht pianospel, een muziekstuk van kunstenaar Twan Bracco Gartner, speciaal voor deze plek gecomponeerd: “Vanuit de luie stoelen kun je als toeschouwer het ritme van het park in alle rust ervaren. Fluitende vogels, passerende auto’s, spelende kinderen, alles vloeit samen met de piano- en cellogeluiden. De compositie heet ‘Muzikaal Stilleven’. Het biedt een bijzondere ervaring, die bovendien elk moment van de dag anders is, omdat het park vol leven en beweging zit.”

Maak kunst hoorbaar
Jonathan Straatman, een van de galeriehouders van EXbunker, de tentoonstellingsruimte in de oude oorlogsbunker in het Wilhelminapark, heeft deze ‘minibios’ rond de compositie van Twan gebouwd: “Door de lockdown is EXbunker gesloten. Toch willen we het werk van kunstenaars zoals Twan laten zien. Via ons project EXtuin brengen we kunstenaars en bewoners met elkaar in contact om kunstwerken in voortuinen te zetten. De stad als galerie. Zo maken we kunst zichtbaar voor een groot publiek. Of hoorbaar in dit geval.”

Andere kijk op het park
De bewoners Joan en Marja van Aken waren direct enthousiast over het EXtuin project en boden hun voortuin aan: “We wonen hier al 30 jaar en lopen graag door het park. Als we nu op deze stoelen zitten beleven we het park heel anders, meer als toeschouwer. De muziek omhult je, je ervaart het park nu meer als een geheel. Iedereen is welkom om hier te komen zitten om datzelfde te ervaren. We zijn erg benieuwd wie er op de uitnodiging in gaan. Buren, passerende wandelaars, of misschien wel andere kunstenaars die op deze plek ge├»nspireerd raken om een podcast op te nemen of een gedicht te maken? We gaan het beleven de komende weken.”

Foto: Organisator EXtuin Jonathan, kunstenaar Twan en de bewoners Joan en Marja bij het kunstwerk ‘Muzikaal Stilleven’ – Arnoud Wolff