Feest bij Abbas Oosterse Tapijten op de Nachtegaalstraat. Eigenaar Cari Kortekaas is 80 geworden en de winkel met die intrigerende etalage vol boeddha’s en Aziatische curiosa bestaat 45 jaar. De hoogtijdagen van de Perzische tapijten zijn voorbij, maar Cari ontvangt nog altijd met veel plezier zijn merendeel vaste klanten in de winkel, bijgestaan door dochter Makiko. Zij woont boven de winkel en springt bij waar nodig: “Tijdens de eerste lockdown ben ik meer met de etalage en Instagram gaan doen om de zichtbaarheid van de winkel te verbeteren, ook digitaal. Voor mijn vader is sociale media allemaal maar nieuwigheid. Hij is een mensenmens, haalt zijn plezier vooral uit het contact met klanten.”
Aziatische cultuur
Weinigen weten dat Cari van huis uit graficus is en begon als letterzetter, wat nauwkeurig en geduldig werk is. Via een vriend in Den Haag geraakte hij in de tapijtenhandel: “Ik begon in zijn winkel met sjouwen, later mocht ik ook verkopen, dat verdiende aardig. Na twee jaar verhuisde ik naar hun filiaal in Utrecht op de Viestraat. Toen ze dat sloten, ben ik rond gaan kijken, en zo kwam ik op de Nachtegaalstraat. Ik zag een bord opruimingsuitverkoop op een winkel in koper en tin (ketels, vazen, kandelaars etc.), raakte in gesprek en de rest is geschiedenis. In 1976 startte ik met de handel in Perzische tapijten, toen een gewild product. Later breidde ik dat uit met spullen uit AziĆ«, vooral China. Geen alledaagse producten, ik wilde per se geen bazar met goedkope rommel, maar klanten juist laten kennismaken met de grote verscheidenheid van de Aziatische cultuur. Alles wat in deze winkel staat vind ik zelf ook mooi.”
Waardering voor kwaliteit
Volgens Makiko is de aantrekkingskracht van de winkel de aandacht voor kwaliteit. “Mijn vader weet heel goed het vakmanschap van de producten uit te leggen. Klanten waarderen dat, zeker de manier waarop hij dat doet: charmant, rustig en met volle aandacht voor de klant. Dat ging vroeger zover dat we in de winkel een sherryhoek hadden. Een bezoek aan Abbas was een dagje uit voor klanten, we waren op een gegeven moment meer een buurthuis dan een winkel. Die tijden zijn voorbij, maar het lijkt wel dat sinds de corona-crisis mensen kwaliteit en aandacht weer zijn gaan waarderen, we zien meer jonge mensen in de winkel, erg leuk.”
Abbas Oosterse Tapijten (de naam verwijst naar de Perzische koning Abbas I de Grote 1571-1629) zit op Nachtegaalstraat 59.
www.instagram.com/abbas_tapijten/
Foto: Dochter Makiko en vader Cari Kortekaas van Abbas Oosterse Tapijten op de Nachtegaalstraat – Arnoud Wolff