Geen bierfestival

De rechter zet een streep door het Mout Bierfestival dat in september in het Wilhelminapark zou plaats vinden. De Stichting Wilhelminapark, wijkbewoners die zich inzetten voor het behoud van het park, verzet zich tegen de vergunningen die de gemeente heeft afgegeven, omdat zij bang is voor (nog meer) schade aan het park. De rechter deelt die zorg en trekt aan de noodrem.

Bodem kapot
Martine ten Voorde, bestuurslid van de stichting licht toe wat het probleem is. “De grote ligweide is er zeer slecht aan toe. De bodem is de laatste jaren door zware druk van vrachtwagens, podia, mobiele koelinstallaties etc. ingeklonken. Water sijpelt niet meer de bodem in, boomwortels worden afgekneld. Voor al die oude bomen, sommige meer dan een eeuw oud, is dat funest, zeker in deze droge tijden. Het park is sinds de opening in 1898 uitgegroeid tot een van de mooiste van Nederland en heeft zelfs de status van Rijksmonument. Het lijkt nu in een paar jaar tijd naar de knoppen te gaan. Het is vijf voor twaalf. Meerdere onderzoeken bevestigen dat. Het aantal en vooral de omvang van festivals is hier veel te groot, het park kan dat niet aan. De gemeente ziet dat niet, de rechter gelukkig wel.”

Rijksmonument
Het is voor het eerst dat de stichting een zaak aanspant tegen de gemeente. “We doen dat liever niet, want we werken juist graag samen. Met de afdeling Groen gaat dat al jarenlang goed. Maar de afdeling Evenementen geeft te makkelijk vergunningen af aan commerciële festivalorganisatoren. Kleine festiviteiten kan het park aan, dat is ook gezellig, maar dit is geen festivalterrein waar je met zware vrachtwagens, kranen en grote opleggers rond kunt rijden. Voor grote evenementen moet de gemeente terreinen elders bestemmen. De rechter wijst de gemeente op het monumentale karakter van het park en eist dat er éérst doordacht beleid moet komen voordat er vergunningen afgegeven mogen worden voor grote festiviteiten. Dat is er nu niet. Uiteraard denken we graag mee over wat de draagkracht is van dit prachtige park waar zoveel wijkbewoners wandelen, sporten en elkaar ontmoeten, al generaties lang.”

Lees meer over Stichting Wilhelminapark
Bekijk hier het vonnis met toelichting.

De ligweide daags na een festival – Anna groot