Plandelen in Oost

Vandaag de eerste Utrechtse Plandeldag. In de hele stad lopen bewoners met knijpers rond om zwerfafval op te ruimen. Het doel is om in het kader van ‘Utrecht 900 jaar stadsrechten’ 900 straten schoon te maken. Plandelen is een combinatie van wandelen en plastic rapen.

Positieve reacties
Voor Karin van den Boogaert, in het dagelijkse leven presentator, is deze dag niet anders dan andere plandeldagen: ze loopt bijna elke week met een knijper en een afvalzak een rondje door haar buurt. “Ik vind het leuk om te doen, het zet je in beweging. En de reacties van voorbijgangers en buurtgenoten zijn positief. Zit je een dag niet lekker in je vel, ga dan plandelen, want je krijgt veel complimentjes,” zegt ze lachend.

Red Bull op nummer 1
Ze heeft de knijper van de gemeentemedewerker gekregen die in haar buurt de afvalbakken leegt en de straten veegt. “Hij heeft het erg druk, aan het rapen van blikjes Red Bull, de nummer 1 in mijn rommel top drie, komt hij simpelweg niet toe. Ik erger me aan al die troep in bermen en groenstroken. Door te plandelen kan ik daar zélf wat aan doen en hopelijk geldt: goed voorbeeld doet volgen. Een paar volle afvalzakken geven mij in ieder geval een goed gevoel na afloop.”

Gratis bloemetje
“De bloemist hier tegenover de begraafplaats St Barbara geeft me vaak een bloemetje. Laatst kwam een medewerker zelfs naar me toe gehold met bloemen, en zei: mijn baas vindt het zo geweldig wat u doet, dat ik u deze bloemen mag geven. Kijk, dat maakt je dag. Dus regel een gratis knijper via de gemeente en ga wandelen. Je buurt én je humeur knappen er van op!”

Karin plandelt elke week door haar buurt op zoek naar rommel in de berm – Arnoud Wolff