Lezing: Rond de Gansstraat

De Ganssteeg, nu de Gansstraat, was eeuwenlang overgangsgebied tussen de ommuurde stad en het platteland. Bij de oude stadspoort van Tolsteeg (nu: Ledig Erf) verzamelden handelaren en ambachtslieden zich in herbergen en veerhuizen. Langs de Kromme Rijn stonden molens (o.a. de houtzaagmolen Kranenburg), kloosters en de lommerrijke buitenplaats Soestbergen.

Snelle groei
In de 19de eeuw groeide de bedrijvigheid met de opening van de Algemene Begraafplaats Soestbergen (1830), de aanleg van het Oosterspoor (1874) en de bouw van de gevangenis (1897). Begraafplaats en gevangenis werden in de volksmond tezamen het Luie End genoemd (aan de ene kant legge ze, aan de andere kant sitte ze). Rond de eeuwwisseling streek de industrie zoals stoomwasserijen (Aurora), asfaltfabrieken (De Utrechtsche) en machinefabrieken (JansenSutorius) neer langs Kromme Rijn en Vaartsche Rijn. Via het water konden ze grondstoffen, eindproducten en machines makkelijk aan- en afvoeren. De hoveniers vertrokken en op de oude tuindersgronden kwamen arbeiderswoningen. De stad groeide en slokte het oude buitengerecht Tolsteeg langzaam op.

Boek en lezing
Peter Sprangers van de Historische Kring Tolsteeg Hoograven vindt het belangrijk om de geschiedenis van dit gebied te bewaren. In zijn nieuwste boek, met veel oude foto’s, kaarten en verhalen, beschrijft hij in detail hoe deze zuidelijke kant van onze wijk uitgroeide van een idyllische buitengebied tot een druk (en vies) industrieterrein. Vrijdag 26 april geeft hij een lezing over deze buurt waar de ontwikkeling van Oost begon.

Programma
Vrijdag 26 april 16:30 uur (inloop 16:15)
Toegang gratis (bar open na afloop)
Locatie: De Wilg (Mecklenburglaan 3-5)
Organisatie: Oost Voor Elkaar

Het maandelijkse Cultuurhistorische Café wordt elke laatste vrijdag van de maand georganiseerd door de wijkcoöperatie Oost Voor Elkaar in ontmoetingscentrum De Wilg. Een prachtige locatie, want dit voormalige schoolpand, gebouwd in Amsterdamse Stijl, heeft zélf een spraakmakende historie.

Grote brand in de Utrechtsche Asphaltfabriek langs de Kromme Rijn in 1918 – Foto: Het Utrechts Archief
Graanmolen De Gans omstreeks 1905, met links een deel van het bewaard gebleven Huis Soestbergen aan de Ganssteeg (nu Gansstraat). Tekening C. van Velzel – Het Utrechts Archief
Boek gemaakt door de Historische Kring Tolsteeg