De Wilg 60 jaar

Feest in De Wilg! Het ontmoetingscentrum in de oude Wilhelminaschool (gebouwd in 1918) viert vandaag haar 60-jarige bestaan. Het is een plek waar iedereen, maar vooral mensen met een licht verstandelijke beperking of kwetsbaarheid van harte welkom is. Vrijwilligers organiseren voor de bezoekers de hele week een brede waaier van activiteiten zoals muziek maken, koken, wandelen, keramieken en zelfs meubels stofferen. De keuze is reuze, deelname is gratis, óók voor bewoners uit de buurt.

Initiatief van ouders
De Wilg is in 1964 gestart als naschoolse opvang voor leerlingen van Bijzonder Lager Onderwijs in een buurthuis aan de Wilgstraat (vandaar de naam). Drie jaar later maakten een aantal enthousiaste ouders er een stichting van om het voortbestaan te verzekeren. Toen de buurt tussen de Amsterdamsestraatweg en het spoor gesaneerd werd, verdwenen zowel de Wilgstraat als het buurthuis. Daarom verhuisde De Wilg in 1986 naar het historische pand aan de Mecklenburglaan.

Buurt van harte welkom
Nicole de Jonge is al 17 jaar directeur en trots hoe De Wilg in al die jaren is gegroeid. “We zijn in bijna alle buurthuizen in Utrecht aanwezig. Een warm nest waar onze bezoekers lekker zichzelf kunnen zijn, dat willen we bieden. Onze bezoekers hebben weliswaar een beperking of kwetsbaarheid, maar willen graag volwaardig meedoen in de maatschappij. Wij focussen daarom vooral op de gedeelde interesses van onze bezoekers. Onze vrijwilligers helpen, bijvoorbeeld door met jongeren te gaan stappen in de binnenstad. We zijn geen zorginstellingen, hebben geen psychologen of therapeuten in dienst. Wél bieden we onze vrijwilligers professionele training en ondersteuning, zodat ze onze bezoekers goed kunnen begeleiden.”

Café Mint
“Ons pand staat nadrukkelijk óók open voor de buurt, want juist het ongedwongen contact tussen bezoekers en buurtgenoten zorgt voor de bijzondere sfeer in De Wilg. Buurtgenoten kunnen meedoen aan alle activiteiten, en dat zijn er heel wat! En sinds kort is Joeke Sondorp in ons pand Café Mint gestart. Oost is hier doordeweeks tussen 09:00 en 18:00 uur welkom voor ontbijt, lunch of in de middag een borrelplank.”

Adres: Mecklenburglaan 3-5
Meer info: www.dewilg.nl

De kas en moestuin van ontmoetingscentrum De Wilg – foto: Arnoud Wolff