Dirk Gentenaar

Zie je een geschilderde familienaam en huisnummer op een deur in Oost? Grote kans dat die gezet zijn door Dirk Gentenaar. Al 50 jaar lang schildert hij cijfers, letters en andere decoraties op deuren en wanden. Met platte pet, schildersjas en een koker vol penselen onder de arm is hij een herkenbare verschijning in het straatbeeld. Een gewaardeerd vakman bovendien. “Je moet de juiste slag hebben, ik heb er vier jaar over gedaan om het onder de knie te krijgen. Geen getreuzel, maar met een vloeiende beweging in één keer erop. Dat is de crux.”

Swiebertje
Dirk heeft het vak niet van een vreemde. “Mijn vader was reclameschilder, hij schreef bedrijfsnamen op busjes, vrachtwagens en etalageruiten. Ik begon in de jaren 60 bij de NTS, de voorloper van de NOS. Ik schilderde decors voor onder andere het tvprogramma Swiebertje (‘een kopjen kofjen graag, met een koekjen‘). Later ging ik in de leer bij mijn vader. Helaas overleed hij na een half jaar, dus uiteindelijk heb ik veel zelf moeten uitvogelen. In die beginjaren voorzag ik kranen, tankwagens en zelfs vliegtuigen van namen en teksten.”

Decoratief werk
Toen bestickering van auto’s opkwam verlegde hij zijn aandacht naar het decoratieve werk voor huizen, winkels en horeca. Binnen en buiten. Soms als specialist ingehuurd door een schilderbedrijf. “Muurschilderingen, restauraties en ook naamschilderingen op deuren, ramen en muren. Zo heb ik het muurgedicht op een zijgevel aan de Koningslaan erop gezet. Ik kan ook deuren en lambrisering ‘repareren’ door het profiel van hout of marmer in 3D na te schilderen. Zie je niks van, ook met verf en penseel kun je renoveren, mooi toch?”

Handtekening van Oost
Dirk is de 70 gepasseerd en met pensioen, maar hij trekt er op zijn fiets nog dagelijks op uit om te schilderen. “Ik ken deze buurt en de Binnenstad goed, de meeste namen en nummers zijn van mijn hand. Ik lees de Oostkrant en het leek me leuk om daarin te adverteren. Zo kom ik weer in contact met oude en wellicht nieuwe klanten. Thuiszitten is niks voor mij, ik wil onder de mensen zijn en mooie decoraties voor ze maken. En het leuke is: als ik door Oost fiets, dan zie ik overal mijn handtekening.”

Dirk Gentenaar 06-54388974

Dirk Gentenaar voor de deur van een van zijn (trouwe) opdrachtgevers, de familie Visser – foto Arnoud Wolff