Oude FIAT muurreclame

Op de zijgevel van het hoekpand Nachtegaalstraat 49 (hoek met de Parkstraat) waarin nu de winkel Leuk by Cleo damesmode verkoopt, zit een oude muurreclame verborgen. Als je goed kijkt zie je de letters FIAT met een ovaal eromheen, een oud FIAT-logo. In dit pand zat vanaf de jaren 30 het autogaragebedrijf van de familie Honders, zoals te zien is op de zwartwitfoto uit het Utrechts Archief.

Oude muurreclames herstellen
Fred Nuwenhuis van de Werkgroep Directe Voorzieningen zet zich in om oude muurreclames in de stad te restaureren. “We schilderen geen oude reclames na, maar herstellen muurschilderingen of restanten daarvan, soms goed verborgen onder lagen stuc of verf. Restauratie maakt de historie van de stad zichtbaar en bovendien vinden bewoners die oude reclames doorgaans leuk om te zien. We zijn al aan het uitzoeken hoe het oude logo eruitzag, met name de kleurstelling. Want als we het doen, doen we het graag goed. We zijn met de pandeigenaar in gesprek om te kijken óf en hoe we dit oude beeldmerk weer in oude glorie kunnen terugbrengen.”
We gaan het volgen.

Foto: Het oude Honders garagebedrijf in 1930 met rechts op de zijgevel een deel van het FIAT-logo – Het Utrechts Archief
De reclame is nog te zien voor wie goed kijkt