School tóch niet gesloopt

Het al dertien jaar leegstaande schoolgebouw aan de Rubenslaan 91 gaat niet gesloopt worden, zo stelt Wethouder Klein in een brief aan de gemeenteraad. Waarschijnlijk zal het hoofdgebouw gerenoveerd worden om het nabij gelegen Krommerijn College uitbreiding te bieden. Vraag is nog of in de recentere laagbouw praktijkruimtes komen, of dat het plat gaat voor een gymzaal.

Hergebruik goedkoper
Het bureau Mevrouw Meijer (slogan: ‘geeft scholenbouw vleugels’) heeft de mogelijkheden onderzocht. Zij geeft aan dat het pand ‘vanwege architectuur en stedenbouwkundige situering in de Krommerijnwijk’ waarde heeft. Hergebruik kost minder dan eventuele nieuwbouw op die plek, en levert 25% minder CO2 uitstoot. Daarbij aangetekend dat ze alleen de (bestaande) functie onderwijs heeft onderzocht. ‘Negen woonstudio’s zou technisch ook mogelijk zijn’ zo stelt het bureau in haar rapport, wat eigenlijk de wens is van veel buurtgenoten.

Buurt tevreden
Niettemin is het buurtcomité ‘Behoud Rubenslaanschool‘ blij dat het beeldbepalende gebouw kan blijven. Bewoners hebben daar de afgelopen jaren hard voor gestreden met petities, eigen onderzoek, een website en meerdere buurtbijeenkomsten. Buurtbewoner en lid van het buurtcomité Wim Brunsveld sprak pers, ambtenaren en bewoners na het nieuws tevreden toe: “De kogel is door de kerk nu formeel besloten is dat de school blijft staan. We hebben afgelopen jaren intensief contact gehad met beleidsambtenaren, raadsleden en wethouder. Soms vroegen we ons af of we wel daadwerkelijk gehoord werden, maar we zijn blij met de uitkomst. Dank aan iedereen die zich hiervoor ingezet heeft.” Buurtgenoot Lisanne Havinga, door Wim in zijn speech aangehaald als de drijvende kracht achter het protest, laat weten: “Superblij met de uitkomst! Nu erg benieuwd hoe ze de school gaan renoveren. En of het Krommerijn College er in gaat … dat zal de komende maanden blijken.”

Foto: Buurtbewoner Wim Brunswijk voor de leegstaande Rubenslaanschool – Arnoud Wolff