Grand Départ Utrecht

De Tour de France vertrok in 2015 vanuit Utrecht. Deze Grand Départ was een feest voor de stad. Om de Tourstart extra luister bij te zetten hadden studenten van de Utrechtse vakschool Nimeto met hulp van ontwerpers drie muurschilderingen gemaakt langs het parcours: Bon Voyage, Rietvelo en Peloton. Het project heette ‘Painting the Town’.

Bon Voyage
Deze muurschildering in de Mulderstraat is het werk van studio Job, Joris & Marieke. Het is een fragment uit hun veel bekeken animatiefilm Bon Voyage die zij speciaal voor de Tourstart maakten.
Locatie: Mulderstraat 2

Rietvelo
Deze muurschildering is van Menno Anker, zelf een gepassioneerd wielrenner. Het kunstwerk is een ode aan de Utrechtse architect en meubelmaker Gerrit Rietveld. Een kleurrijke wielrenner koerst vanaf het Joke Smitplein richting binnenstad. De typografie is een uitwerking van Rietveld’s logo voor Mado, de voormalig winkel voor kantoorbenodigdheden aan de Oude Gracht. Ook de vormtaal en met name het gebruik van primaire kleuren van de Utrechtse kunstenaar Bart van der Leck, korte tijd lid van De Stijl, was een bron van inspiratie voor deze schildering.
Locatie: Joke Smitplein

Peloton
Deze muurschildering is ontworpen door Lotte van Laatum en zit op de zijgevel van de voormalige Geerteschool (Alkhof/Wulpstraat) waarin zijzelf een atelier heeft. De Wulpstraat is een van de typische Utrechtse binnendoor-fietsstraatjes. Het thema Utrecht Fietsstad gaf ze vorm door 17 buurtgenoten op hun eigen fiets (en rollator) af te beelden in een levensgroot behang. De achtergrond met het bandenspoor is afgeleid van een behangboek uit 1930 dat onderdeel is van de collectie van het schildersmuseum van Nimeto.
Locatie: Alkhof 58

Bon Voyage (Mulderstraat)
Grand Départ muurschildering door Jos Peeters in de Kruisstraat, geen onderdeel van Painting the Town – Het Utrechts Archief