Silly Streethearts

De fonkelende hartjes van street artist Sillystreethearts vind je over de hele wereld. En natuurlijk ook in haar eigen buurtje Oost! Op de gevel van Bot Wijn en Koffie heeft ze een hartje geplakt ter viering van de buurtmarkt rond het Ostadeplein. Onze hartelijke buurtgenoot is artist in residence in het marktkraampje van de Oostkrant.

Wie is Sillystreetheart?
In thema geschilderde hartjes van epoxy op hout. Wie goed rondkijkt ziet de kunstwerkjes op een aantal gevels in Oost. Ze zijn gemaakt door Sillystreetheart uit Rijnsweerd. Elk hartje heeft een verhaal dat ze deelt op haar instagram @SillystreetheartS. Beducht voor overijverige wetshandhavers blijft ze liefst anoniem, maar in de (serieuze) streetart-wereld is ze geen onbekende: ze werkt steeds vaker samen, zoals bij het liefdeskraantje gemaakt met de Utrechtse artist MrKubus, of binnen het duurzaamheidsproject BeePositive .

Hartjes moeten shinen
“In Parijs raakte ik geïnspireerd door de vele 3D streetart. Prachtige werken vaak. Mijn eerste streethearts maakte ik met epoxy in een ijsklontjesmal met hartjesvorm. Een uurtje of vier ben ik al snel bezig, ook om alle kleuren en glitters er goed in te krijgen. Want zo’n hartje moet wel shinen natuurlijk! De hartjes hebben vaak een boodschap, en soms zijn ze simpelweg silly, voor de leuk dus.

Zelfs in Parijs
Er hangen nu 98 hartjes tot aan Parijs toe. Een groot deel is inmiddels ontvreemd, op zich jammer, want sommige hebben een grote emotionele betekenis. Zoals het hartje dat ik maakte voor een overleden vriendin. En soms worden ze gesloopt, zonde. Er zit toch veel werk en vreugde in zo’n hartje. Dat probeer ik ook te delen met voorbijgangers: de lol dat als je goed om je heen kijkt, je iets opmerkelijks ziet waar je even vrolijk van wordt, of je even aan het denken zet.

Rebels
Het heeft iets rebels natuurlijk, doen wat eigenlijk niet mag, maar wel heel leuk is. Een van mijn eerste hartjes zit op het hekwerk van het oude Antonius Gasthuis, in de buurt van het Rietveld Schröderhuis. Onlangs is het hek gerenoveerd, maar de werklui hebben netjes om het hartje heen gewerkt. Kijk, daar wordt ik heel vrolijk van.”

Silly Streetheart aan het werk in Oost – Foto: Arnoud Wolff
Streetheart Saenredamstraat – foto: Arnoud Wolff