Hartje in Stijl

De vrolijke, fonkelende hartjes van SillystreetheartS vind je overal ter wereld. Ter ere van het 100-jarig bestaan van het Rietveld Schröderhuis heeft de street artist een prachtig hartje in Stijl bevestigd op het monumentale hekwerk dat langs de route naar het wereldberoemde huis staat. Het onlangs gerenoveerde hekwerk stamt uit 1920 toen hier nog het Antonius Gasthuis (nu Antonius Ziekenhuis) zat, al sinds de jaren 50 beroemd om haar complexe (open)hartoperaties. Deze plek klopt!

Wie is Sillystreetheart?
SillystreetheartS woont in Rijnsweerd. Ze maakt hartjes van epoxy op hout, allemaal met een eigen thema. Ook in Oost prijken een aantal van haar kunstwerkjes op gevels. Elk hartje heeft een verhaal dat ze deelt op haar Instagram @SillystreetheartS. Omdat ze liever anoniem blijft vanwege overijverige wetshandhavers, kennen maar weinig mensen haar echte identiteit. Toch is ze in de serieuze streetart-wereld geen onbekende. Ze werkt steeds vaker samen, zoals bij het liefdeskraantje met de Utrechtse kunstenaar MrKubus, of binnen het duurzaamheidsproject BeePositive.

Hartjes moeten shinen
“In Parijs raakte ik geïnspireerd door de vele 3D streetart. Prachtige werken! Mijn eerste streethearts maakte ik met epoxy in een ijsklontjesmal in de vorm van hartjes. Ik ben er al snel een uur of vier mee bezig, vooral om alle kleuren en glitters er goed in te krijgen. Want zo’n hartje moet natuurlijk wel shinen! De hartjes hebben vaak een boodschap, en soms zijn ze gewoon silly, voor de leuk dus.”

Tot aan Parijs
Er hangen nu ruim 100 hartjes, tot aan Parijs. Een deel is inmiddels ontvreemd, wat jammer is, want sommige hebben voor haar behalve artistieke ook een grote emotionele waarde. “Ik maakte ooit een hartje voor een overleden vriendin, echt jammer dat het weg is. En naast de liefde zit er ook veel arbeid en creativiteit in zo’n hartje. Wat ik probeer te delen met voorbijgangers is de vreugde dat als je goed om je heen kijkt, je soms iets opmerkelijks ziet. Je wordt er even vrolijk van, of het zet je aan het denken. Zoals dit hartje, een eerbetoon aan Gerrit Rietveld en Truus Schröder die met hart (en ziel) een bijzonder woonhuis bouwden.”

Antoniushof – foto: Arnoud Wolff
SillystreetheartS aan het werk in Oost – Foto: Arnoud Wolff