Oostkrant in Kenia

Henk Tennekes woont in de Gerard Doustraat en zet zich in voor kinderen in een Keniaanse Leprakolonie. In de volksmond heet het dorpje Tumbé, ‘uitschot’, want zo worden lepralijders daar genoemd én behandeld. De armoede is niet te beschrijven. Om geld in te zamelen heeft Henk een stichting opgericht: Keti Utulie, zit & relax in het Keniaans. Ter promotie van het goede doel heeft hij een wagon aan het treintje van Langerak mogen koppelen. Dat nieuws heeft via de Oostkrant (artikel) nu ook Kenia bereikt.

Leven in armoede
Aan lepra kleeft in Kenia nog altijd een groot stigma: wie er aan lijdt wordt ver weggestopt en uitgesloten van werk en scholing. Zelfs als je al lang genezen bent, of als kind van lepraouders zelf nooit de ziekte hebt gehad, rest een leven in grote armoede in de kolonie, zover reikt de ‘vloek’. Via zijn dochter, die als vrijwilliger voor Students For Children in de kolonie heeft gewerkt, kwam Henk in contact met Peter Ochiel, de bevlogen oprichter van de Action Ministry. Deze organisatie wil door onderwijs en zorg de kinderen uit de kolonie een toekomst geven.

Meditatiebankjes voor het goede doel
“Het lot van deze arme mensen, vooral de kinderen, raakte me diep. En hoe Peter daar verandering in probeert te brengen door o.a. scholen op te richten, vind ik geweldig. Ik wil hem helpen door zitkussens en meditatiebankjes te maken en te verkopen. Bij Stichting Tafelboom haal ik resthout op van gekapte Utrechtse bomen. In mijn schuurtje zaag en timmer ik er bankjes van. De opbrengst komt via Keti Utulie 100% ten goede aan schoolgeld, eten en onderdak voor kinderen in de leprakolonie.”

De meditatiebankjes zijn te koop via de website van Keti Utulie. Henk maakt en verkoopt voor hetzelfde goede doel ook zitkussens, yogamat-tassen, omslagdoeken, beeldjes en klankschalen. Ook donaties zijn welkom op de rekening van de stichting, zie onderstaande QR-code.

Peter Ochiel, de Keniaanse oprichter van Action Ministry, ontvangt de Oostkrant van december 2023. Daarin staat een artikel over het treintje van Langerak met een wagonnetje van Keti Utulie
Peter Ochiel op bezoek in Oost – Foto: Arnoud Wolff
Tikkie om een donatie te doen voor de stichting Keti Utulie