Na vorst komt Vorst

Vanille en caramel hebben de primeur: het zijn de eerste bolletjes die ijsmaker Jan Rudolf Westerveld dit seizoen schept. Gerrita en Inge zijn speciaal uit Tuindorp gekomen voor deze openingsdag. Ja, de naam en faam van de ijssalon met de koninklijke naam Vorst reikt na negen jaar (ver) voorbij Oost.

Zwaar werk
De vitrine met 32 verschillende smaken room- en sorbetijs lacht je tegemoet, het zonnetje schijnt, de eerste liefhebbers stappen voorzichtig – bent u al open? – de ijssalon nabij het Wilhelminapark binnen. “We openen later dan vorig jaar vanwege het lang aanhoudende koude weer. Het kwam eigenlijk goed uit, want ik ben geopereerd aan mijn pols. Een beroepskwaal, ijs maken is zwaar werk, vooral pezen hebben het zwaar bij het tillen van de ijsbakken in de vitrine. Maar vanaf nu is het zeven dagen in de week scheppen tot aan november.”

Yoghurt met lavendel
De rijen kunnen lang zijn op warme dagen, een compliment voor het ambachtelijk gemaakte ijs. “Ik gebruik geen smaakpasta’s of andere toevoegingen. Alleen vers fruit en biologische melk die ik zelf haal bij boer Bert in Kamerik. Ik doe geen concessies aan de kwaliteit. Het fruitgehalte in sorbetijs ligt boven de 50%, ook als de prijs van fruit weer ‘ns door het dak gaat. In mijn vitrine liggen 32 smaken, maar ik varieer gedurende het seizoen. Bijvoorbeeld met komkommerijs, of yoghurtijs met lavendel op hele warme dagen. De meest populaire smaak is leuk genoeg een eigen recept: cookiebutterscotch. Gevolgd door mangosorbet en vanille roomijs gemaakt met echte vanillastokjes. En toeval of niet: vanille is ook mijn favoriet.”

De eerste bolletjes ijs van dit seizoen – foto Arnoud Wolff