Kunstenaar in actie voor klimaat

Drie Stedin schakelkasten in de Schildersbuurt kregen een make-over: kunstenaar Jamie Nee uit de Antoniushof mocht ze in opdracht van de buurtconciërge en ondernemersvereniging Puur Oost beschilderen. De schakelkast op de Vossegatselaan (tegenover de Plus supermarkt) kreeg het thema Klimaat. ‘If Climate Were a Work of Art, It Would Have Been Protected’ staat er in kleurrijke en beeldende taal geschreven. En dat is geen toevallige ingeving geweest, Jamie noemt zich kunstenaar-activist, hij wil met zijn schilderstalent een bijdrage leveren aan een leefbare wereld. Hij schildert met een missie.

Manifest
En dat is opgemerkt, want hij kreeg een uitnodiging van het Naturalis Biodiversity Centre, bekend van het gelijknamige Museum in Leiden, om met een aantal andere jonge kunstenaars en wetenschappers na te denken over het thema biodiversiteit.
Jamie: “We hebben onze wensen en creatieve oplossingen beschreven in ons manifest ‘Tijd Voor Biodiversiteit’. Ik mocht daarvoor de illustraties tekenen. Met ons manifest willen we de Haagse politiek overtuigen om meer aandacht aan het klimaat te besteden. Een van onze speerpunten: een minister van Klimaat & Biodiversiteit. De verkiezingen zijn geweest, de kabinetsformatie gaat beginnen, een mooie kans om zo’n minister aan te stellen. “

Handtekeningenactie
Wie zich net als Jamie zorgen maakt over de leefbaarheid van de aarde, kan het manifest ondertekenen. “Daarmee kunnen we nóg meer druk zetten op de politiek om zich serieus in te zetten voor het klimaat en de biodiversiteit. Op www.naturalis.nl/over-ons/jongerenxnaturalis kun je het manifest lezen en ondertekenen.”

Foto: Jamie Nee bij de door hem beschilderde Stedin schakelkast op de Vossegatselaan – Arnoud Wolff