Boek over Truus van Lier

De Utrechtse rechtenstudent Truus van Lier (1921-1943) schoot op 3 september 1943 de hoofdcommissaris van politie (en NSB-er) Gerard Kerlen dood die op het punt stond een grote groep Utrechtse joden en verzetsmensen op te pakken. Niet veel later werd ze verraden en in het Duitse Sachsenhausen voor het vuurpeloton gezet. Buurtgenoot en schrijver Jessica van Geel schreef een boek over deze onverschrokken verzetsvrouw uit Oost.

De andere Truus
Jessica kwam Truus van Lier op het spoor toen ze in 2018 een boek over Truus Schröder schreef, I Love You, Rietveld. Die woonde in wat we nu het RietveldSchröderhuis noemen, het huis naast dat van de familie van Lier. “Mevrouw Schröder repte in briefwisseling met familie over haar buurmeisje Truus dat vaak met haar drie jaar oudere zus Mieke bij haar thuis speelde en later, na de aanslag in 1943, gesprek van de dag werd. Dat wekte mijn nieuwsgierigheid: wie was dat heldhaftige buurmeisje?”

Utrechtse verzetsvrouw
De Amsterdamse verzetsstrijder Hannie Schaft (1920-1945), het meisje met het rode haar, dat ook een aanslag pleegde en terecht is gesteld, is een bekende naam door film, toneel en boeken over haar leven. Ze lijkt veel beroemder dan Truus? “Dat komt mede doordat twee vriendinnen na de oorlog het verhaal van de heldhaftige Hannie bleven vertellen. Het verhaal van Truus bleef echter onverteld, en zo raakte ‘onze’ verzetsvrouw in de vergetelheid. We mogen trots zijn dat we in onze stad zo’n strijder hebben gehad. Ze gaf haar leven in de hoop het goede te doen, iets dat ons aan het denken mag zetten. Hopelijk helpt mijn boek om de herinnering levend te houden. Dat bijvoorbeeld buitenlandse bezoekers van het RietveldSchröderhuis ook kennis nemen van het verhaal dat het onopvallende huis ernaast te vertellen heeft.”

Foto: Schrijver Jessica van Geel voor het huis waarin Truus van Lier opgroeide – Arnoud Wolff