Alle kliko’s verzamelen!

Een grote klus voor Mohammed en Desmond: ze gaan bijna 1.300 kliko-tegels plaatsen in Oost, elke straat komt aan de beurt. Deze tegels markeren kliko-verzamelplekken, een nieuw concept. Het idee is dat bewoners op de vaste wekelijkse ophaaldag hun kliko’s met groen en tuinafval bij zo’n tegel neerzetten.

Minder schade
Volgens projectleider Robbert Klaassen heeft dat grote voordelen. “We willen het gft-afval efficiĆ«nter ophalen. Niet meer bij elke woning stoppen, maar alleen bij de verzamelplekken. Die komen om de 50 tot 75 meter, dus meerdere plekken per straat. De ophaaldienst maakt daardoor per straat minder stops, gaat vlotter door de straat, met minder oponthoud voor bewoners die de straat uit willen rijden. De ophalers hoeven ook minder met kliko’s tussen geparkeerde auto’s te slalommen. Door de kliko’s te groeperen slinkt de kans dat ze gemist worden, een grote bron van ergernis. Uiteindelijk verwachten we ook dat het werk voor de ophalers minder zwaar wordt met hopelijk minder rug- en schouderklachten.”

Meer informatie
Mohammed en Desmond hebben zes weken nodig (tot eind maart) om alle tegels te plaatsen. Daarna gaat de gemeente bewoners uitleggen hoe het nieuwe systeem werkt. De vaste ophaaldagen veranderen niet. Bekijk hier waar de kliko-verzamelplekken zijn gepland.

Mohammed en Desmond gaan 1.300 klikotegels plaatsen – foto: Arnoud Wolff