Familie de Kroon

Tot 2017 bestierde familie de Kroon een drukke buurtwinkel op de hoek van het Hobbemaplein. Daarna begonnen Driss en Hassan in het pand een inmiddels ook goedlopende buurtsuper onder de naam Olijfje. Henk, Karin en dochter Ymkje de Kroon wonen in gemeente De Bilt. We informeerden hoe het met ze gaat nu ze niet meer elke dag naar de winkel hoeven:

Onze laatste winkeldag was op 16 mei 2017. Daarmee kwam een eind aan bijna 59 jaar hard en met veel plezier werken door twee generaties de Kroon. Vooral de laatste maanden moesten we veel regelen: de schappen goed gevuld houden (met name de dagelijkse verse waar), de cont(r)acten met leveranciers opzeggen en de opvolging door Olijfje voorbereiden.

Daarna volgde het grote lege gat, niet dus!

Pa de Kroon sr. zat inmiddels in verpleeghuis Swellengrebel, dus die kreeg vaker visite. Henk kon ook van de rest van de familie wat mantelzorg overnemen. Pa overleed uiteindelijk op 12 februari 2018.

We wilden graag een blindegeleidehondpup opvoeden, maar die beestjes mogen zo weinig, dat we maar een hond voor onszelf hebben aangeschaft. In maart 2018 hebben we Kyra bij de fokker opgehaald. Henk loopt vroeg in de ochtend en laat in de avond, Karin eind van de ochtend en dochter Ymkje na schooltijd. We maken met Kyra lange wandelingen, dus van corona-kilo’s hebben wij geen last 🙂 Tijdens het uitlaten komen we op Houdringe regelmatig klanten tegen die daar met gezin of hond ook aan de wandel zijn, heel gezellig.

Karin begeleidt activiteiten bij verzorgingshuis Weltevreden. Op vrije dagen helpt Ymkje daar ook. Henk is koster in de Dorpskerk, maar dat alles ligt nu even stil vanwege corona. Tot die tijd doet Henk klusjes voor zijn zus Wopkje die het aandurfde om in deze tijd een winkel in Gouda te beginnen (geen levensmiddelen). Ymkje zit nu in de tweede klas van Het Nieuwe Lyceum in Bilthoven en heeft het erg naar haar zin. Nu Karin en Henk hele dagen thuis zijn, hoeft ze niet eenzaam thuis te leren.

Dat klanten ons niet vergeten zijn, blijkt bijvoorbeeld uit de vele app-berichtjes, kerstkaarten en verjaardagskaarten voor Ymkje. Ook mogen we elk jaar met Kerst vers gebakken koekjes ophalen bij een klant die voorheen met haar koekjes naar de winkel kwam. Via de digitale nieuwsbrieven van de Wilhelmina- en Aloysiuskerk blijven we op de hoogte van wat er speelt in de buurt. Bij het afscheid van de winkel kregen we van klanten een goed gevulde envelop. Daarvan hebben we de achtertuin laten opknappen. Onze hond, de vogels, egels én wijzelf genieten daar nog elke dag van.

Hartelijke groet van familie de Kroon, en wie weet, zien we elkaar in Oost of de Bilt!