Kwis over Sterrenwijk

Terug naar die goeie ouwe tijd van het Witte Dorp, met de enige echte Utregse kwisslijer Koos Marsman. Tijdens de Groate Sterrewijk Kwis in het buurthuis van Sterrenwijk kwamen oude foto’s, sterke verhalen en legendarische wijkers voorbij. Uiteraard stelde Koos, in Oost o.a. bekend als onthuller van het straatnaambordje in de Nâchtegaolstraot, de vragen in de Uteregse vollekstaol.

Wisselbokaal
Na de nodige borrelhappen, meezingers, grappen en grollen kwam uiteindelijk Team Wijfies als grootste kenner van het ouwe én huidige Wijk uit de strijd. En dus kregen de winnaars Riek, Coby, Marian en Geertje uit handen van Koos de gouden wisselbokaal. Wijffies, gefeliciteerd!

Het winnende team ‘Wijffies’ met in het midden kwislijer Koos Marsman – foto: Sterrenzicht030

Hieronder een paar vragen uit de kwis, voor de antwoorden en achtergronden volg de linkjes. Foto’s komen uit Het Utrechts Archief.

KWISVRAAG 1
Sterrenwijk was oorspronkelijk een woningwetbuurt uit het begin van de 20e eeuw, ingesloten tussen de Oosterspoorbaan, de Kromme Rijn en de Abstederdijk. De 375 witte noodwoningen, gebouwd vanaf 1918, hadden door de snelbouw (door ongeschoolde arbeidskrachten) en gebruik van lichte materialen als drijfsteen slechts een beoogde levensduur van vijfentwintig jaar. Het volksbuurtje werd populair bij grote arbeidersgezinnen vanwege de goedkope, ruime woningen. Hoe heette het buurtje oorspronkelijk?

A Planetenwijk
B Meridiaanwijk
C Ruimtedorp
D Hemelrijken

KWISVRAAG 2
In de jaren ’70 werd de buurt aangewezen als herstructureringswijk. De witte huizen zijn vanaf 1975 in fases gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouw. De huidige woonerven rondom het Mercatorplein stammen uit die tijd. Wat is de naam van deze oude straat?

A Orionstraat
B Equatorstraat
C Siriusstraat
D Marsstraat

KWISVRAAG 3
Na de oorlog denderden over het Oosterspoor goederentreinen langs Sterrenwijk, geregeld met zeer gevaarlijke stoffen (chloor). In 1978 richtten verontruste bewoners een actiegroep op dat met ludieke acties de ‘giftreinen’ wilde stoppen. Uiteindelijk in 2002 stopte AkzoNobel met chloortreinen door Oost. Hoe heette deze actiegroep?

A Komité Nee tegen de Chloortrein
B Komité Weg met de Chloortrein
C Komité Stop de Chloortrein door Utrecht
D Komité Chloortrein niet hier

KWISVRAAG 4
Kinderen uit Sterrenwijk maakten in 2016 een muurschildering met als thema Wonen & Spelen. Dit is een detail van de schildering. In welke straat kun je ‘m bewonderen?

A Pegasushof
B Eclipshof
C Meteoorhof
D Poolsterhof