Magic Circus ontgoocheld

Het rondreizende Magic Circus mag deze winter haar tent niet opzetten in het Wilhelminapark. De gemeente heeft de verleende vergunning ingetrokken. Aanleiding is de recente uitspraak van de rechter dat het Bierfestival in het park niet door mag gaan om verdere beschadiging van het groene rijksmonument te voorkomen. Daarop heeft de gemeente besloten voorlopig alle evenementen te weren, dus ook het circus.

Geen beleid
Het circus laat via een persbericht weten te betreuren dat zij als wijkgericht evenement nu de dupe wordt: “Het is een gotspe dat we met één middagvoorstelling per dag over dezelfde kam worden geschoren als grote festivals. Zelfs mensen met een beperkt denkvermogen kunnen dit onderscheid zien en maken.” Grote woorden van een klein circus, maar ze raken de kern van de zaak: welke evenementen kan het park aan, en welke niet? Daar is nog altijd geen beleid voor. In 2020 is de gemeente weliswaar een discussie gestart over de zo genoemde locatieprofielen, maar die ligt al een tijdje stil.

Draagkracht
De Stichting Wilhelminapark, meer dan 650 donateurs, merendeel uit Oost, zet zich sinds 1992 in voor het park. Bestuurslid Martine ten Voorde benadrukt dat zij niet tegen reuring is in het park, maar dat met name grote evenementen grote schade toebrengen aan de bomen: “Grote podiumdelen, koelinstallaties, foodtrucks, opleggers en kranen verdichten de bodem van de grote ligweide en vernielen de boomwortels. De soms meer dan 100 jaar oude bomen rond de ligweide kunnen daardoor niet meer bij (grond)water en voedsel. Ze worden ziek, met risico op afbrekende takken, of sterven af en moeten worden gekapt. Rapporten, nota bene van de gemeente zelf, tonen aan dat de schade al hele groot is. Daarom moet er snel beleid komen over wat de draagkracht is van dit park. Het is dé plek van ontmoeting, rust en recreatie voor 33.000 wijkbewoners, dat mag niet verloren gaan.”

Protestactie op komst
Het circus wil zich niet neerleggen bij de situatie en overweegt een protestactie tegen de in hun ogen ‘doorgeslagen beschermdrift’. Mogelijk een gratis voorstelling of een andere ‘verrassende oplossing’. Komt dat zien, komt dat zien …

Geen circus later dit jaar in het Wilhelminapark – Arnoud Wolff