Matson Naaimachines vertrekt

De winkel van Matson Naaimachines van de familie Matti op de Nachtegaalstraat sluit eind van dit jaar haar deuren. Volgens mede-eigenaar Ivo Matti staat de telefoon roodgloeiend sinds bekend is dat ze dicht gaan: “Klanten zijn bedroefd en vragen zich af waar ze heen moeten voor reparatie en advies. Gelukkig hebben we nog een filiaal in Rotterdam en blijft onze monteur Otto Verwoert (T: 06-19552113) beschikbaar voor de regio Utrecht.”

Rotterdamse roots
Ivo Matti (zie foto) was doorgaans op de vrijdag en zaterdag in de winkel, zijn broer Jeroen kwam hier doordeweeks. Ze wisselden elkaar af, omdat ze ook een filiaal runnen in Rotterdam. “Onze opa startte daar bijna 100 jaar geleden op de Hoogstraat in de tijd dat het merk Pfaff in opkomst was. Onze oom vertrok naar Utrecht en begon een winkel op de Steenweg, later hier op de Nachtegaalstraat, een goed bereikbare winkelstraat. Dat is belangrijk, want klanten komen hier van heinde en verre met hun best wel zware machines. Zijn dochter nam de winkel over, en toen die 15 jaar geleden stopte, namen mijn broer en ik de zaak onder onze hoede. Maar het huurcontract loopt af en we willen onze tijd en energie concentreren in Rotterdam. Een opvolger is er niet, jammer, want de handel loopt goed, 2020 was zelfs het beste jaar ooit.”

Zelf kleding maken is in
Ook vaste medewerker José Vosmeer verlaat met pijn in het hart de buurt: “Ik kreeg net nog een cadeau als dank voor alle hulp die ik een klant had gegeven. Leuk toch? Ik werk hier al acht jaar en heb veel mensen uit deze buurt leren omgaan met naaimachines en patronen. Veel jonge klanten ook, want zelf naaien en borduren is in. Het slaat een generatie over, ze willen wat hun oma’s zo goed konden: zelf kleding maken en verstellen. Na de jaarwisseling ga ik bij Matson in Rotterdam werken. Ik hoop klanten uit Oost ook daar te kunnen helpen.”

Foto: Ivo en Jos̩ van Matson Naaimachines РArnoud Wolff