Kerstrit voor het goede doel

Maurizio Magnano organiseert de jaarlijkse Maxima’s Helden Kerstrit, een geldinzamelactie voor het Prinses Maxima Centrum. Op 12 december brengt hij, verkleed als Captain America, met een groep motorrijdende Kerstmannen (m/v) de opbrengst naar het kinderziekenhuis.  

Geld voor kankeronderzoek
Het Prinses Maxima Centrum is gespecialiseerd in het behandelen van kinderen met kanker. Maurizio voelt zich zeer betrokken en steekt daarom veel uren vrijwilligerswerk in de organisatie van de Kerstrit. En met succes. “Vorig jaar konden we €25.000 doneren. Met dat geld kan de zorg voor deze doodzieke zieke kinderen aangevuld worden, want niet alles wordt vergoed door de zorgverzekering. Behandelingen kunnen maanden duren en dan is het bijvoorbeeld fijn dat ouders in de buurt kunnen overnachten. En extra geld betekent extra onderzoek. Dat is belangrijk, want ondanks alle medische vooruitgang overlijdt nog altijd een kwart van de kinderen die kanker krijgen.”

Gezonde Kerstman
De Italiaan Maurizio, ondernemer en fervent motorrijder, woont sinds 2012 in Oost. “In mijn geboorteplaats Turijn rijden elk jaar twintigduizend motorrijders verkleed als Kerstman onder grote publieke belangstelling dwars door de stad om het plaatselijke kinderziekenhuis te steunen. Ze noemen dat de Babbo Natale in Forma (Gezonde Kerstman). Toen ik een paar jaar geleden de indringende documentaire Pilotenmasker zag over het Utrechtse Maxima Centrum, besloot ik in 2017 met vijftien bevriende motorrijders ook in Utrecht zo’n tocht te organiseren: Maxima’s Helden Kerstrit.

Lachende gezichten
Maurizio en de deelnemende motorrijders halen met eigen inzamelacties gedurende het jaar (sponsor)geld op dat rechtstreeks naar de rekening van het Maxima Centrum gaat. In voorgaande jaren reden de deelnemers ter afsluiting verkleed als Kerstman in een lange stoet naar De Uithof. Of deze Kerstrit op 12 december doorgaat is onzeker vanwege de corona-maatregelen. Hoe dan ook, Maurizio kijkt er naar uit: “Als vader vind ik het hartverscheurend om al die zieke kinderen te zien. De glimlach op hun gezichten wanneer we aan komen rijden geeft een warm gevoel. We brengen niet alleen geld, maar maken er ook een leuke middag van voor de ouders en kinderen. Die zijn voor ons de échte helden!”

Foto: Superheld Maurizio Magnano op zijn motorfiets – Michael Kars