Natalie Dubois

In 1924 bouwden twee buurtgenoten, Truus Schröder en Gerrit Rietveld, een eigenzinnige woning aan de Prins Hendriklaan, destijds de rand van de stad. Wat een lef! Want stel je voor: elektrische straatverlichting was nieuw en er reden nog amper auto’s door de straat. Gerrit bracht nieuwe meubels nog met paard en wagen naar de klant! In die tijd zó’n huis neerzetten, uit het niets, zonder voorbeeld, dat is een uitzonderlijke prestatie.

Nog altijd bewonderen bezoekers uit de hele wereld dit UNESCO werelderfgoed. Daarom vieren we het eeuwfeest groots. Een programma van 100 dagen, met o.a. creatieve workshops in de tuin, schaken in het huis, feestelijke jubileummarkt, een theaterstuk met het Rietveld Schröderhuis als decor en een rondleiding met historicus, schrijver én buurtgenoot Jessica van Geel. Met haar schrijf ik ook een boek over het huis. Met veel oude verhalen, brieven en historische foto’s.

We spitten daarvoor in de archieven van het Centraal Museum en vinden veel nog niet eerder gepubliceerd materiaal. Zoals brieven uit de oorlog en foto’s van een ontplofte munitiewagen op de Erasmuslaan met als gevolg dat al het glas uit het huis sprong. Maar ook foto’s van het dagelijkse leven, de tuinfeestjes en de buurt. En – heel romantisch – brieven over de liefde.

We krijgen ook meer inzicht in de rol van Truus bij het ontwerp van het huis: zonder haar vooruitstrevende ideeën, durf en vastberadenheid was het huis niet gebouwd! Zonder Gerrit overigens ook niet. Ze gingen samen op avontuur en haalden het beste in elkaar naar boven.

Nathalie Dubois (1973) is curator bij het Centraal Museum dat eigenaar is van het Rietveld Schröderhuis.

Deze column verscheen in de krant van juni 2024.