Straat tóch niet veilig

Bewoners aan en rond de Oudwijkerdwarsstraat in Oudwijk krijgen gelijk: de opgeknapte straat is minder veilig geworden. Daarom worden vanaf 22 november aanvullende maatregelen genomen om de veiligheid voor (overstekende) voetgangers te verbeteren, zo kondigde de gemeente aan.

Te hard gereden
Uit metingen deze zomer bleek al dat 15% van de 1.500 auto’s per etmaal op deze 30 km/u straat harder dan 38 km/u reden, met uitschieters tot 80 km/u. Deze uitkomst bevestigde het gevoel van omwonenden (zie petitie) dat de huidige lange plak asfalt uitnodigt tot snel rijden, wat gevaarlijk is voor met name overstekende kinderen naar de Odysseeschool en speeltuin De Bloesem.

Maatregelen
De straat gaat daarom aangepast worden met een aantal snelheidsremmende tricks & trucs, zie ontwerp in de bijlage:
– een zebrapad ter hoogte van de Beukstraat;
– begin en eind van de straat print op het wegdek ’30 km/u’;
– straatprint in de Reigerstraat-bocht (optisch smaller maken);
– meerdere wegversmallingen (met groenvakken);
– meerdere groenvakken bocht Homeruslaan;
– aanpassen entree sportschool Newstyle;
– stippenpatroon halverwege de straat.

Bus is akkoord
Wegversmallingen (chicanes) leiden tot (licht) slingerende bussen. Daarom is ook onderzocht of dat extra trillingen geeft aan de huizen, mede omdat de nieuwe elektrische bussen een stuk zwaarder zijn. Volgens onderzoek van Movares blijft alles binnen de norm. Ook de busmaatschappij en hulpdiensten (politie, ambulance, brandweer) zijn akkoord met de versmallingen.

Foto’s: Stil protest door omwonenden en het nieuwe, veiligere ontwerp – Arnoud Wolff