Petitie voor QQLQ huisje

Aline Barnhoorn woont in dit voormalige baanwachtershuisje langs de Oosterspoorbaan, gebouwd in 1875. Met het kenmerkende 48 op de gevels. Dat is niet het huisnummer, want dat is Zonstraat 1. De Hollandse IJzeren Spoorweg Maatschappij nummerde destijds al haar baanwachtershuisjes vanuit beginstation Hilversum tot aan eindpunt Lunetten. Dit was de 48ste spoorovergang. Aan het eind van Park Oosterspoorbaan staat nog een huisje met 52 erop.

Zelf opgeknapt
Aline vertelt dat ze huisje 48 in 1998 kocht. “Ik heb het in de loop der jaren met bescheiden middelen helemaal opgeknapt. De muren waren heel brak, dus in 2008 heb ik op aanraden van de schilder ter bescherming ook een coating aangebracht. Antraciet grijs, in combinatie met witte daklijsten. En de aanduiding 48 met roze achtergrond heb ik teruggebracht op de muren, want dat soort details waren lang geleden verloren gegaan. Ik krijg doorgaans veel positieve reacties van buurtgenoten en voorbijgangers voor het mooie aangezicht.

Erfgoed
Maar nu – na 12 jaar – staat afdeling Erfgoed op de stoep. Ik moet de coating verwijderen, want het blijkt gemeentelijk erfgoed. Het enige dat ik weet is dat bij aankoop de gemeente zei dat dit een van de eerste huizen was met spouwmuren. Die moesten behouden blijven, daar heb ik dus ook niks aan gedaan. Maar goed, de coating verwijderen is een dure grap. En de muren worden er alleen maar slechter van, en het huisje zeker niet mooier. Daarom ben ik blij dat ik steun krijg van Tussen Spoor en Singel, het bewonerscomité van het buurtje langs het Spoorwegmuseum.”

Buurt start petitie
En inderdaad, Evert van der Veen bevestigt dat zij zich inzetten voor hun buurgenoot: “Aline heeft met respect voor de historie het huisje prachtig en duurzaam opgeknapt. Het is een icoon in de buurt. En de gemeente toont zich hier een veelkoppig monster, want afdeling Duurzaamheid adviseert muurisolatie en zonnepanelen etc, terwijl Erfgoed dat weer ongedaan wil maken. Dat is voor Aline lastig. Daarom zijn we voor haar een petitie gestart om het huisje te behouden zoals het is.”

QQLQ
Oja, Aline, wat betekenen die letters QQLQ boven het raam? “In mijn tuin heb ik kippen en een haan. Als ik er niet ben, vraag ik buren om de haan in zijn hok te doen. Dan kukelt ie minder. QQLQ is dan de code die ik app, dan weten buren genoeg. Het is een oud grapje, maar voor voorbijgangers vaak een (onoplosbaar) puzzeltje.”

Foto boven: Aline voor haar huisje aan de Zonstraat – Arnoud Wolff
Foto beneden: het baanwachtershuisje nummer 14 – Arnoud Wolff