De Albatrosstraat in 1960

De Oostkrant bestaat 10 jaar, en om dat te vieren komen we eind van dit jaar met een jubileumboek. We deden daarvoor een oproep aan buurtgenoten met een huisnummer 10. We kregen veel response met vaak prachtige buurtverhalen, zoals deze herinnering aan de Albatrosstraat 10 die Jos Geluk deze week met ons deelde:

“Na de oorlog ging mijn vader Izak Geluk in Utrecht met dozen boter en margarine langs de deur. Hij kwam uit Zoetermeer, dat toen bekend stond om zijn boter- en kaasfabrieken. In 1948 trouwde hij met mijn moeder en ging in Utrecht wonen. Vaders grootste droom was een eigen winkel. Die vond hij in 1960 op de Albatrosstraat 10.
Zijn assortiment was inmiddels uitgebreid met kaas & eieren, koffie, thee, jam en blikjes zalm, zoals te zien op de oude prijslijst. Op de etalage schilderde hij de aanbeveling Zoetermeer’s Zuivelhuis. Terwijl hij met bestelbus in Utrecht zijn waren leverde, stond mijn moeder achter de toonbank van de winkel. Het woonhuisje erachter was krap, net groot genoeg voor mijn ouders, hun dochtertje en hun pasgeboren baby (dat was ik).

In de jaren ’70 was de winkel niet meer levensvatbaar, net zo min als de slagerij, de groentewinkel, en de sigarettenzaak in de buurt. Met pijn in zijn hart sloot hij de winkel. Mijn moeder heeft zestig jaar in het huis gewoond en gaat nu – 95 jaar oud – naar een verzorgingshuis. Vandaag hebben we het huis leeggehaald. Tussen de spullen vonden we o.a. de eerste advertenties, een prijslijst en een portret van mijn vader achter de toonbank van Albatrosstraat 10.

Foto: Familiearchief Izak Geluk