Verpakkingsvrije winkel

Vijf jonge ondernemers waren wekenlang druk aan het klussen in het winkelpand Burg. Reigerstraat 24A. Zo schilderde Jiske het nieuwe logo op de muur en maakte Daan de tientallen dispensers en schepbakken schoon. Zelfs ouders en vrienden hielpen mee om alles op tijd klaar te hebben. En dat lukte: op zaterdag 14 oktober opende wethouder Susanne Schilderman de eerste verpakkingsvrije winkel van Oost: PUUR&LOOS.

Biologische levensmiddelen
Op de winkelpui staat de verpakkingsvrije biokruidenier. Een korte en krachtige samenvatting van wat de ondernemers willen: gezonde, biologische levensmiddelen verkopen die je als klant zelf mag (in)pakken. Kruiden, noten, pasta, rijst, muesli, soep, peulvruchten, thee, koffie, gedroogd fruit en chocola, maar ook brood van de lokale bakkerij Lavett en verse olijfolie en siropen op de tap. Uit de koeling kun je vleesvervangers en sojayoghurt pakken. Je moet zelf potjes, flesjes en zakjes meenemen, hoewel je die ook in de winkel kunt kopen. Uiteindelijk reken je na afwegen bij de kassa af. Winkelen zonder plastic.

Plasticvrij shoppen
Van de groep ondernemers staat Daan straks vast achter de toonbank en helpen de andere vier om toerbeurt mee. Deze werkverdeling heeft volgens hem een goede reden: “Myrthe heeft al op de markt een vaste kraam genaamd Een Pure Nootzaak waar bezoekers biologische, droge kruidenierswaren zonder verpakking kunnen kopen. En Saskia en Laurens hebben samen met Jiske de bakfiets annex mobiele notenbar LOOS waarmee ze vaste routes door de stad rijden, ook verpakkingsvrij. Deze goedlopende concepten blijven gewoon bestaan. We hebben de handen ineen geslagen, omdat we in deze winkel onze filosofie van plasticvrij shoppen samen verder willen ontwikkelen.”

Afgemeten hoeveelheden
In 2015 opende een verpakkingsvrije winkel op de Twijnstraat, die weer snel de deuren sloot. Een slecht voorteken? “Die pioniers waren hun tijd ver vooruit, tegenwoordig is plastic een veel groter issue. En we hebben al een trouwe klantenbasis vanuit Een Pure Nootzaak en LOOS, dat is een warme start. Daarbij komt dat onze crowdfundingsactie voor deze winkel ook nieuwe klanten heeft opgeleverd. Onze focus is biologische etenswaren, een markt die de laatste jaren gegroeid is. In deze categorie zijn we concurrerend, omdat we alles in bulk inkopen en via de dispensers en schepbakken los verkopen. En veel van onze klanten zeggen: ik ben hier goedkoper uit, want ik kan precies de hoeveelheden afwegen die ik nodig heb. Daarom zijn we vol vertrouwen.”

Wie wil weten wat PUUR&LOOS te bieden heeft, is welkom op de openingsdag, zaterdag 14 oktober vanaf 11:00 uur.