Receptloos koken

Stress in de keuken: wat gaan we eten, hebben we nog een leuk recept? Marlies Kooiman (38) uit Oudwijk wilde van dat receptengedoe af. Liever gewoon lekker koken, uit je hoofd een lekkere en gezonde maaltijd bereiden, liefst met wat je al in de kast hebt. Maar ja, hoe doe je dat, koken uit de losse pols? Ze schreef er een boek over: Receptloos.

Receptenstress
“Meer mensen van mijn generatie en jonger zijn vergeten, of hebben nooit geleerd, wat de basis van koken is. Oma kookte alleen Hollandse pot, en dat smaakte altijd goed. Zonder recept. Wij willen alle wereldkeukens kunnen bereiden, gezond en met veel smaak. Maar wij krijgen receptenstress. En een recept is uiteindelijk ook het volgen van andermans smaak. Hoe fijn zou het zijn als je veel vrijer in de keuken staat, zoals oma vroeger, omdat je weet hoe je met versproducten en ingrediënten die je al in je voorraadkast hebt staan, makkelijk een lekkere maaltijd bereidt?”

Zevenstappenplan
Marlies heeft daarvoor vijf jaar lang ontelbaar veel kookboeken binnenstebuiten gekeerd om te zien hoe recepten zijn opgebouwd. In 2016 kon ze via crowdfunding een beperkte eerste oplage van haar boek Receptloos laten drukken. “Centraal in het boek staat een zevenstappenplan waarmee je bijna elke maaltijd uit elke wereldkeuken kunt koken. Volgens jouw eigen smaak, en vooral: zonder al die sauzen, smaakmakers en kant-en-klaar pakketten uit de supermarkt.”

Smaak maak je zelf
Inmiddels ligt een nieuwe versie van Receptloos in de winkel waarin haar eigen ervaringen en opmerkingen van lezers zijn verwerkt: “Het boek is nóg duidelijker geworden. Minder tekst en meer plaatjes. Maar de basis is onveranderd: zorg voor een goed gevulde voorraadkast en kook volgens het stappenplan. In het boek leg ik uit wat de basis van smaakvol koken is, daarna volgen voorbeelden hoe je met het stappenplan heerlijke verse soepen en andere eenpansgerechten uit alle wereldkeukens kunt maken. Wie snapt hoe smaak in de pan opgebouwd wordt, kan zonder recept de lekkerste maaltijden maken en deze vol trots op tafel uitserveren.”

Het boek Receptloos is te koop bij Bruna Nachtegaalstraat, Hinkelman en Moestuin Utrecht (naast Kampong). Via www.receptloos.nl kun je het ook online bestellen of een afspraak maken om het bij Marlies thuis in Oudwijk af te halen. Eet smakelijk!

Foto: Marlies Kooiman met haar boek Receptloos – Arnoud Wolff