Duurzame buren

Nieuwe regentonnen rond de Van Limburg Stirumstraat (Oudwijk), een gezamenlijk project van twaalf buren om hun buurtje duurzamer te maken. Voortaan vangen ze regenwater op waarmee de bewoners hun planten in de tuin en het groen in de buurt water kunnen geven. Dat scheelt (duur) kraanwater. De regentonnen bufferen ook overvloedig water tijdens zware hoosbuien, waardoor het riool minder snel overloopt en de straat niet blank komt te staan.

Duurzame buurt
Initiatiefnemer Ilse legt uit hoe de buren het hebben aangepakt: “Op het straatfeest kwam het al ter sprake, we willen graag bijdragen aan een duurzame buurt. Er bleek een subsidieregeling te zijn van het waterschap, het zogenoemde Blauwe Bewoners Initiatieven: met minimaal acht buren kun je 30% korting krijgen op aanschaf van regentonnen. We hebben een sociale aannemer gevonden die monteurs in dienst heeft met afstand tot de arbeidsmarkt. De regentonnen (van gerecycled plastic) hebben ze vakkundig aangesloten op de regenpijpen, wel zo makkelijk! We hadden ruimte voor vijftien stuks, daardoor kregen we van deze aannemer nog een extra korting.”

Meer groen
De buren hebben de smaak te pakken en zijn klaar voor een volgende duurzame stap: “We willen meer groen in de straat. Met het Wijkbureau Oost hebben we inmiddels contact over groene en grotere boomspiegels (de ruimte rond een boom) en wellicht een extra groenvak bij het plein. Het leuke is: ook de kinderen zijn enthousiast. Ze kunnen met hun gietertje zelf water uit de regenton tappen en de plantjes water geven. Zo leren ze spelenderwijs de natuur kennen.”

Buren rond de nieuwe regenton – Arnoud Wolff