Ruim Baan voor de Kunst

Burgemeester Sharon Dijksma opende 2 juli de beeldenexpositie Ruim Baan voor de Kunst op de Maliebaan. Vanaf nu kun je de veertien levensgrote beelden bekijken die zijn gemaakt door Utrechtse kunstenaars in samenwerking met leerlingen van Utrechtse scholen. De expositie loopt tot eind september. Een extra reden deze zomer voor een groen ommetje over de Maliebaan!

Hoe zien kinderen de Maliebaan?
Ruim Baan voor de Kunst is een initiatief van Stichting De Maliebaan. Zij wil elke twee jaar kunstenaars een opdracht geven om te onderzoeken hoe de Maliebaan kan bijdragen aan (nog) meer ontmoeting en verbinding in de stad. Deze eerste editie was de vraag: hoe zien de kinderen van Utrecht de Maliebaan? Met die vraag zijn zes kunstenaars met zes Utrechtse scholen aan de slag gegaan. Leerlingen bezochten de Maliebaan en kwamen tot zes thema’s die kenmerkend zijn voor dit stadspark, zoals groen, historie en bewegen. In een maand tijd hebben ze samen een collectie van 70 kunstwerken gemaakt, een knappe prestatie!

Container vol kunst
In de maanden april en mei waren deze kunstwerken te zien in de witte, glazen container bij de kruising met de Burgemeester Reigerstraat. Kijkers mochten via QR-codes stemmen welke 12 kunstwerken ook als een levensgroot beeld op de Maliebaan zouden worden geplaatst. De deelnemende kunstenaars Marian Genet en Eline Janssens hebben daar nog twee eigen beelden aan toegevoegd, respectievelijk de ‘Verbinding’ en de ‘Ontmoeting’. De leerlingen hebben vervolgens met hulp van Bart Rutten van het Centraal Museum en Nicole Kuppens van het Spoorwegmuseum met deze 14 beelden een buitenexpositie ingericht. De expositie opent officieel op 2 juli en sluit feestelijk af op 24 september.

Programma RUIM BAAN
14 april: plaatsing expositieruimte;
15 april: stemmen via QR-codes begint;
17 april: officiële opening samen met leerlingen;
08 mei: bekendmaking 12 levensgrote beelden;
02 juli: plaatsing 12 levensgrote beelden;
02 juli: officiële opening buitenexpositie;
24 september: feestelijke afsluiting.
Tussendoor zijn er educatieve programma’s, workshops en excursies.

Meer info op www.ruimbaan.info

Deelnemende kunstenaars en scholen:
Amiran Djanashvili – Utrechts Stedelijk Gymnasium
Marian Genet – STIP (Voortgezet Speciaal Onderwijs)
Jeroen Hermkens – Vrije School Maliebaan
Eline Janssens – Van Asch van Wijkschool
John Noy – Agatha Snellenschool
Emilio Timp – Globe College (VMBO)

De levensgrote ‘Hond Ontmoet Vlinder’ van Guus
De pop-up expositieruimte van RUIM BAAN op de Maliebaan trok veel bekijks