Ruim Baan voor de kunst

De witte, glazen container op de Maliebaan trekt veel bekijks. Niet gek, want de popup expositieruimte staat vol kleurrijke kunstwerken, bijna 70 in totaal. De expositie heet ‘Ruim Baan voor de kunst’. De beelden zijn gemaakt door leerlingen van zes Utrechtse scholen met hulp van zes Utrechtse kunstenaars.

Hoe zien kinderen de Maliebaan?
Ruim Baan is een initiatief van Stichting De Maliebaan. Zij wil elke twee jaar kunstenaars een opdracht geven om te onderzoeken hoe de Maliebaan kan bijdragen aan (nog) meer ontmoeting en verbinding in de stad. Deze eerste editie was de vraag: hoe zien de kinderen van Utrecht de Maliebaan? Met die vraag zijn de kunstenaars en de leerlingen aan de slag gegaan. Ze bezochten de Maliebaan en kwamen tot zes thema’s die kenmerkend zijn voor dit stadspark, zoals groen, historie en bewegen. In een maand tijd hebben ze samen deze collectie gemaakt, een knappe prestatie!

Bezoekers mogen stemmen
Daarmee is het project niet klaar. Twaalf van deze kunstwerken krijgen deze zomer ook levensgroot een plek op de Maliebaan. Welke? Dat mogen bezoekers aangeven door te stemmen. Op de container staan QR-codes die leiden naar de stempagina. Per thema mag je stemmen. Na het stemmen zal een jury met Bart Rutten van het Centraal Museum en Nicole Kuppens van het Spoorwegmuseum erop letten dat straks élke school in het groot vertegenwoordigd is. De levensgrote beelden blijven tot september staan. Een extra reden voor een ommetje naar de Maliebaan!

Programma RUIM BAAN
14 april: plaatsing expositieruimte;
15 april: stemmen via QR-codes begint;
17 april: officiële opening samen met leerlingen;
08 mei: bekendmaking 12 levensgrote beelden;
02 juli: plaatsing 12 levensgrote beelden;
08 juli: officiële opening buitenexpositie;
18 sept: feestelijke afsluiting.
Tussendoor zijn er educatieve programma’s, workshops en excursies.

Meer info op www.ruimbaan.info

Deelnemende kunstenaars en scholen:
Amiran Djanashvili – Utrechts Stedelijk Gymnasium
Marian Genet – STIP (Voortgezet Speciaal Onderwijs)
Jeroen Hermkens – Vrije School Maliebaan
Eline Janssens – Van Asch van Wijkschool
John Noy – Agatha Snellenschool
Emilio Timp – Globe College (VMBO)

Veel bekijks bij Popup expositie RUIM BAAN op de Maliebaan