Op het Utrecht Sciencepark (voorheen Uithof) werken dagelijks 30.000 slimme koppen aan onderzoek naar een gezonde, duurzame samenleving. Aan de hogeschool en universiteit studeren nog eens 55.000 studenten, waarvan bijna 4.000 in vier flats op het sciencepark wonen. Opvallend: met het welzijn van die laatste groep gaat het niet goed, zo blijkt uit de gezondheidmonitor van de gemeente. Veel jonge bewoners kampen met stress en vooral eenzaamheid. De woonbesturen van de flats luiden de noodklok: ze willen meer inspraak en zeggenschap over hun leefomgeving. Die is nu te zakelijk en heeft te weinig buurtgevoel.
Te weinig overleg en inspraak
Deze week hadden de woonbesturen vertegenwoordigers uitgenodigd van hogeschool, universiteit, sciencepark, SSH, gemeente en diverse welzijnsorganisaties zoals DOCK en Buurtteam om hier over te praten. Het Gezond & Wel Centrum zat bomvol, aan goede wil geen gebrek. De bewoners willen betere communicatie (wie benader je voor wat?) en meer inspraak bij evenementen, welzijn en voorzieningen. Ze vragen bijvoorbeeld om een grotere supermarkt met normale prijzen, een pakketpunt in de buurt en meer ruimte voor leuke evenementen en samenkomsten zoals filmavonden en theater. Geen buitensporige wensen, dus waarom is zo’n bijeenkomst nodig?
Gast in eigen huis
Het Sciencepark is vanaf de jaren 60 gebouwd op eigen grond, waardoor de rol van de gemeente beperkt is. De voormalige Uithof heeft zich spectaculair ontwikkeld tot een internationaal gerenommeerd wetenschapspark waar wetenschap, medische wereld en bedrijfsleven nauw samenwerken. Het park telt inmiddels ook duizenden bewoners, maar er is te weinig geïnvesteerd in het buurtgevoel. Bewoners voelen zich hotelgasten die weinig invloed hebben op de sfeer en faciliteiten. Het blijkt voor hen lastig om activiteiten te organiseren die kunnen bijdragen aan het buurtgevoel. Denk aan een straatbarbecue of samen het Songfestival of EK-voetbalwedstrijd kijken, wat in andere buurten in Oost gewoon is. Dit voedt de eenzaamheid van bewoners die er langere tijd verblijven.
Eyeopeners
Het Sciencepark is officieel een van de veertien buurten van de wijk Utrecht-Oost (ze ontvangen ook de Oostkrant). Het bleek een eyeopener voor de bewoners. Als wijkbewoners hebben ze namelijk recht op wijkvoorzieningen zoals geld uit het Initiatievenfonds om een buurtactiviteit te organiseren. En in elke andere buurt in de stad zouden zulke slechte gezondheidscijfers de gemeente tot grootschalige actie aanzetten, eigen grond of niet. Dit was een eyeopener voor veel genodigden. Een van de conclusies was om in ieder geval de zogenoemde USP-council nieuw leven in te blazen, een jaarlijks overleg met álle partijen aan tafel inclusief bewoners. Hopelijk lukt het ze om gezamenlijk van Sciencepark een omgeving te maken waarin onze jonge wijkgenoten zich meer thuis voelen.