Weggeefwinkel ’t Zonnetje

Het vrolijke en druk kraampje op de Zonstraat dient een goed doel: bewoner Annelies Potuyt verzamelt er kleding, boeken, speelgoed en servies mee. “In de winter verblijf ik in het Gambiaanse dorpje Tumani Tenda waar ik 14 jaar geleden een kinderopvang ben gestart. Een groot deel van de gedoneerde spullen neem ik mee. Poppen (barbies), houten speelgoed en alles wat rolt vinden kinderen erg leuk. Kleding, schoenen en rugzakjes verzamel ik ook graag, want daarmee kunnen ze makkelijker naar school. Vooral sportieve kleren en shirts met glitter & glamour zijn heel populair.”

Kampongshirts
In het Weggeefwinkeltje kun je spullen afgeven en (gratis) pakken. Wat geschikt is voor Gambia zeeft Annelies eruit. Er staat ook een spaarpot in de kraam. “Het geld gebruik ik voor de huur van de zeecontainer en het busje in Gambia om alle spullen daar te krijgen. In een lade ligt een fotoboek waarin je kunt zien hoe de kinderen daar met de spullen spelen. Dat is soms verrassend anders! En waar het hele dorp heel blij van wordt: sportshirts! Kijk maar op de groepsfoto hoe trots ze staan in hun mooie Kampongshirt. Met deze groep kinderen gaan we rond de kerst altijd naar de zee, voor hun hét uitje van het jaar. Dan doe je natuurlijk je mooiste en stoerste kleding aan!”

Dertig dozen voor Gambia
“Na al die jaren ben ik nog steeds verbaasd hoe mijn buurtgenoten zich inzetten voor deze kinderen. Zo verzamelt iemand bij zijn sportclub elk weekend de achtergelaten bidons. Een ander doneert tennisballen die bij haar club over het hek zijn geslagen. Ik heb gisteren met twee buurvrouwen alle kleding en speelgoed uitgezocht en in 30 dozen verpakt. Die staan nu tot aan het plafond opgestapeld in mijn gang. Allemaal voor Gambia. Dus een groot dankjewel aan al die lieve mensen in Oost.”