Weggeefwinkel ‘t Zonnetje

De vrolijke Weggeefwinkel is weer van start gegaan! De buren van ‘winkelier’ Annelies Potuyt hebben vandaag de kraam in elkaar gezet, een jaarlijkse traditie in de Zonstraat. Zo is ‘Het Zonnetje’ klaar om spullen te ruilen, alweer voor het 15de seizoen. Een jubileum! En zoals de vaste klanten weten: de kraam dient een goed doel.

Spaarpot voor Gambia
Alles in de kraam is gratis. Je mag geven én nemen wat je wil. Wel haalt Annelies spullen die geschikt zijn voor kinderen in Gambia eruit. “De hele winter verblijf ik in het Gambiaanse dorpje Tumani Tenda. Wat ik via deze kraam verzamel, neem ik mee. Aan de zijkant van de kraam hangt een spaarpot, want je kunt ook geld doneren. In december huur ik daarvan een zeecontainer om alle spullen naar het dorp te vervoeren, zo’n dertig dozen vol.”

Sportshirts populair
De kraam biedt een kleurrijke verzameling boeken, servies, speelgoed en kleding, teveel om op te noemen. Maar wat gaat nou mee naar Gambia? “Poppen, houten speelgoed en alles wat rolt vinden de kinderen geweldig, die neem ik meteen apart. Ook verzamel ik graag kleding, schoenen en rugzakjes, omdat ze daarmee makkelijker naar school kunnen. Vooral sportkleding en shirts met glitter en glamour zijn enorm populair. In de lade ligt een fotoboek waarin je kunt zien hoe de dorpskinderen met de spullen spelen. Dat is soms verrassend anders! En waar het héle dorp heel blij van wordt: sportshirts!”

Buurtwinkel
Annelies begon 15 jaar geleden met een kleine weggeeftafel om geld in te zamelen. “Ik ben een fanatieke vogelspotter en Gambia is een paradijs voor overwinterende vogels, dus ik kom daar graag. De mensen zijn gastvrij, ik wilde graag wat terug doen. Met die tafel wilde ik buren en voorbijgangers verleiden om geld te doneren. Die tafel was wel onhandig, want bij regen moest ik elke keer snel een doek over de spullen leggen. Tot een handige buurman op een dag zei: kijk eens Annelies, we hebben er een dakje boven getimmerd. Sindsdien maken mijn straatgenoten de kraam elk jaar steviger en mooier. Het is daarom een echte buurtwinkel!”

Vaste helpers zetten elk jaar de kraam in elkaar. Annelies zit op het bankje – foto: Arnoud Wolff