Een halve eeuw Sint

Of Sint écht bestaat? In de Frederik Hendrikstraat zeker! Al 50 jaar bezoekt hij met zijn Piet de FH, zoals de straat in de volksmond heet. Sint komt er graag, want hij vaart er met de boot via het water van de Zilveren Schaats naar toe. Om dit gouden jubileum te vieren heeft de straat een lustrumboek gemaakt ’50 Jaar Sint in de FH’, dat wethouder Eva Oosters – omringd door tientallen nieuwsgierige hulppietjes – aan de Sint mocht overhandigen. De oude baas bladerde met een grote glimlach door de oude foto’s en anekdotes.

Huiskamer vol
Bewoner Jan Bodde geldt als de langst dienende, hij vervult de rol van goedheiligman al sinds hij in de straat kwam wonen, een halve eeuw geleden. “Ik was Sinterklaas op de school waar ik les gaf. Na afloop reed ik met pak én pieten (leerlingen) naar huis om bij de buren kinderen toe te spreken. Het begon dus klein, maar al snel zat de huiskamer vol ‘gelovigen’ uit de héle straat. Nog altijd arriveren we in een roeiboot die is versierd met vlaggetjes. Heel eenvoudig, maar voor de kinderen magisch. Het ‘Zie ginds komt de stoomboot’ galmt dan over het water, prachtig! Overigens niet geheel ongevaarlijk, zo’n aankomst, want ooit zakte Sint dwars door een (brakke) steiger. Niet de entree die je wenst voor een grote groep luidkeels zingende kinderen …”

Ontmaskering?
In de jaren 80 gaf Jan de staf tijdelijk over aan Jan van Beckum om ontmaskering door zijn eigen kinderen te voorkomen. David Jan Bal was toen Piet. Ook dat waren hoogst vermakelijke bijeenkomsten, de drie Jannen vormden destijds de cabaretgroep Moustache en waren op elkaar ingespeeld. “In het grote boek staat alles over de kinderen, maar als bewoner ken ik natuurlijk alle ins en outs van de straat. Daar speelden we – zonder dat de kinderen dat merkten – ‘subtiel’ op in.”

Sinterklaas is teamwork
Overbuurman Moshé Lewkowitz (1952 -2023) was 44 jaar lang de vaste muzikale begeleider, meestal op piano. Drie maanden na zijn laatste optreden in 2022 overleed hij, een groot gemis voor de straat én Sinterklaas. “Met Moshé konden we lezen en schrijven. Aan één woord hadden we genoeg om weer een lied in te zetten. We hebben wat afgezongen al die jaren! Ja, Sinterklaas is teamwork, met vaste Piet Daan Lazonder, de muzikant van dienst, het organiserend straatcomité en onze zogenoemde gastouders Fik & Spier op nr 72, waar we tussendoor even pauze houden en aan het eind kunnen omkleden. Dat maakt het ‘vak’ ook zo leuk.”

Malle Pietje
“Maar het allerleukste zijn natuurlijk de kinderen, die ademloos luisteren en zich al 50 jaar afvragen hoe hun mooie tekening via hun schoentje in het grote boek terecht is gekomen. En hoe Sint weet dat ze hun zwemdiploma hebben gehaald. Andersom moet ik ook bij de tijd blijven en het Sinterklaasjournaal volgen. Niet weten wie Malle Pietje is, dat is wel een beetje … mal. Ik ben bijna 80, de jaren gaan tellen. Maar richting december gaat het kriebelen en trek ik met veel plezier m’n pak aan. Ik hoop nog lang de rol van kindervriend in deze straat te mogen spelen.”

Sinterklaas bladert door het jubileumboek ’50 Jaar Sint In de FH’ dat hij zojuist heeft gekregen uit handen van wethouder Eva Oosters – foto: Arnoud Wolff
Sint en Piet op bezoek in 2022, met op piano – vlak voor zijn overlijden – straatgenoot Moshé Lewkowitz (1952-2023), die 44 jaar lang begeleider bij het zingen – foto Sinterklaascomité FH