Twee keer prijs voor Oost

Oost viel deze week in de prijzen: Sportspeeltuin Abstede en het Rietveldhof wonnen respectievelijk zilver en brons bij de Utrechtse Toegankelijksheidsprijs 2021. Dat is een grote felicitatie waard, voor zowel de bewoners als onze wijk, want twee winnaars uit een lange lijst van aangemelde initiatieven uit de hele stad, dat is een unieke score.

Speeltuin met uitdaging
De trotse beheerders (en buurtbewoners) Alexander van den Kommer en Terry Slinkers hebben vijf jaar geleden via een bewonersbod (‘right to challenge’) het beheer van de openbare speeltuin aan de Abstederdijk overgenomen van de gemeente. “Ons doel is om een plek van sport en uitdaging te maken voor kinderen van álle leeftijden, achtergronden en fysieke mogelijkheden. Hier kunnen ze onbezorgd en vooral samen spelen en ravotten. We hebben onlangs zelfs een Ninja Obstakelparcours kunnen realiseren, heel vet, óók geschikt voor kinderen met rolstoel. Het prijzengeld (€2.000) gaan we gebruiken voor een zogenoemd Peuterklimklauterdorp voor de allerjongsten. We organiseren veel sport- en spelactiviteiten, ook voor ouderen, dus houd onze facebook in de gaten! Héél Oost is welkom, de Sportspeeltuin Abstede is maandag t/m zaterdag (gratis) geopend tussen 12 en 17 uur.”

Ontmoetingstafel
Ook in het Rietveldhof (woonblok achter het Rietveldhuis) blijde gezichten. Bewoners hebben hun openbare binnenpleintje een make-over gegeven met veel extra groen, moestuinbakken, vlakke (rij)paden en een picknicktafel ontworpen door bewoner Dave Brussé. Zijn ontwerp is geraffineerd, want bewoners en bezoekers met én zonder rolstoel kunnen makkelijk aanschuiven, zonder dat het overduidelijk voor de één of voor de ander is bedoeld. Bewoner Merel (met oorkonde op schoot) zit al vol ideeën wat ze met het prijzengeld (€1.000) zouden kunnen doen: “We gaan dit weekend aan deze tafel met de hele bewonersgroep overleggen hoe het geld te besteden. Misschien een minibieb, een aankondigingsbord voor bewonersactiviteiten, extra beplanting en aankleding om het hofje nog gezelliger te maken. We maken er in ieder geval een gezellige middag van.”

PS De winnaar van 2021 is Fort van Verbeelding, ook van harte gefeliciteerd!