Scouting op erfgoed

“Eindelijk zijn we weer met z’n allen”, zo spreekt de enthousiaste Oubaas (voorzitter) John van Hattum vanaf de houten stellage een veld vol Kabouters, Welpen, Bevers, Twinkels, Gidsen, Rowans, Sherpa’s, Dolfijnen en Verkenners toe. De jonge leden van Scouting Utrecht Oost, WePaDoJeb (kinderen met handicap) en Wilhelmina (Zeeverkenners) staan te trappelen, ze hebben zin in het gezamenlijke kamp. Na anderhalf jaar corona-beperkingen kunnen ze weer als één grote groep een weekend lang spelen en ravotten. En het heerlijke najaarszonnetje helpt natuurlijk!

Kinderen regelen alles zelf
De vereniging (200 leden inclusief Zeeverkenners) is bijna 100 jaar oud, maar is levendiger dan ooit. De kinderen rennen vrolijk in het rond, jong en oud, met en zonder handicap. “Bij ons is iedereen gelijk”, vertelt bestuurslid Bas van Heel, een van de weinige ouders op het terrein. “Kinderen leren hier al vroeg hoe ze verantwoordelijk zijn voor zichzelf en voor anderen. De jonge stafleden zijn allemaal zelf scout. Hoe jong ze ook zijn, ze moeten (of mogen) alles zelf regelen: de spellen, de aankleding en stellages, de centjes als ideeën geld kosten, en natuurlijk de sfeer, veiligheid en discipline. Alles om er geweldig weekend van te maken. Ouders zijn niet nodig.”

Uuuuuunesco erfgoed
Het terrein van de scouting ligt tegenover de Lunet I, een van de vier fortificaties van de Nieuwe Hollandse Waterlinie in dit oostelijk deel van Utrecht, de Houtense Vlakte. Een prachtige plek, langs de Koningsweg en pal aan het water van de fortgracht. De Waterlinie is onlangs uitgeroepen tot Unesco monument. Dit scoutingsweekend heeft dan ook als thema Uuuuunesco Utregs Erfgoed. “Het fort en de gracht zijn een inspirerend decor, maar baart ook zorgen nu de gemeente dit stuk van Oost wil opwaarderen tot Lunettenpark. Om de de cultuur-historische waarde van de fortificaties zichtbaar te maken, gaan er wandel- en fietspaden aangelegd worden, mogelijk ook hier. Gelukkig hebben we goed contact met projectleiders en hopen we een groene middenweg te vinden.”

Natuurlijke partners
Edsard Kylstra is vanuit de afdeling Erfgoed betrokken bij het project Lunettenpark: “In Nederland zoeken we naar gebruikers voor erfgoederen om ze relevant en betaalbaar te houden. Veel Waterlinieforten hebben scouting als huurder, dus vermoedelijk kunnen we hier ook goed samenwerken. Zo willen we op dit terrein een oude verdedigingswal herstellen die de scouting momenteel gebruikt. Maar daar kunnen we samen een invulling aangeven. Uiteindelijk is de Waterlinie het resultaat van vernuftig gebruik van landschap en natuurlijke elementen (bomen), en de scouting doet niet anders. We zijn natuurlijke partners.”

Foto: Oubaas John van Hattum spreekt de kampdeelnemers toe – foto Arnoud Wolff