Utrecht Science Week

Wil je zien hoe chirurgen met robots opereren? Hoe onderzoekers nieuwe medicijnen ontdekken? Of wil je zelf proefjes doen in een echt laboratorium? Bezoek dan de Utrecht Science Week (29 sept – 08 okt), een event waar je een kijkje kan nemen bij het ziekenhuis, de onderwijsinstellingen en diverse andere locaties op het sciencepark, in Utrecht en omgeving. Leerzaam voor jong en oud!

Knappe koppen
De Utrecht Science Week is een initiatief van het Utrecht Science Park, de vroegere Uithof. Inmiddels zitten er rondom het ziekenhuis, de universiteit en de hogeschool bijna honderd organisaties, waar 30.000 mensen dagelijks werken aan een gezonde, duurzame samenleving. Op deze vierkante kilometer vind je een uniek samenbundeling van duizenden talentvolle studenten, ervaren artsen, (internationale) onderzoekers en zeer vaardige laboranten. Dagelijks worden hier ontdekkingen gedaan die het leven van mens en dier verbeteren.

Wonderen van de wetenschap
Maar, wát doen al die onderzoekers nu de hele dag? Tijdens de Utrecht Science Week kun je kennis maken met de wereld van onderzoek en wetenschap. Een hele week lang gaan de deuren open. Zo kun je tijdens het Ziekenhuis van de Toekomst (maandagavond 2 oktober) zien hoe robots en augmented reality brillen chirurgen helpen om nóg beter te opereren. En hoe nieuwe technologie MRI-scans sneller en stiller maakt. In kleine groepjes ga je onder begeleiding van studenten op ontdekkingstocht door het ziekenhuis. Bekijk hier de teaserfilmpjes.
En in het Weekend van de Wetenschap (7 en 8 oktober) kunnen vooral kinderen hun hart ophalen: op tientallen locaties op het Utrecht Science Park kunnen ze proefjes doen, video’s kijken, workshops volgen en échte professoren ontmoeten die je meenemen in de wonderbaarlijke wereld van de wetenschap.

Programma (29 sept – 08 okt)
Bekijk op de website van de Utrecht Science Week het hele programma. In het blokkenschema kun je precies zien welke activiteit wanneer plaats vindt, en voor wie het geschikt is. Sommige onderdelen zijn voor een breed publiek, andere meer voor artsen en wetenschappers. Dat is ook de charme van het festival: bewoners – jong en oud – en specialisten die samen op zoek gaan naar antwoorden op de vragen van deze tijd. Let op: voor de meeste programmaonderdelen moet je inschrijven.

Bekijk het hele programma

Weekend van de Wetenschap is een ontdekkingstocht voor kinderen – foto: Lize Kraan